Perjuangan yang kita tempuh.

Perjuangan yang kita tempuh.

Sahabat ku..

Perjuangan yang kita tempuh

Walaupun susah..

Jangan sekali-kali beralah

Walaupun payah..

Jangan sesekali mengalah

 

Sahabat ku..

Perjalanan hidup ini

Walaupun sukar..

Jangan sekali-kali mundur

 

Sahabat ku…

Perjuangan yang kita tempuh..

Memang tidak mudah

Itulah jalan mujahadah

Memang penuh onak dan duri

Itulah jalan bagi orang yang diuji

Memang penuh dengan cabaran

Itulah ujian meningkatkan keimanan

 

Sahabat ku..

Jangan putus asa..

Kerana..semua kesusahan..

Kerana.. semua kesukaran..

Kerana..semua kepayahan..

Kerana..semua kerumitan..

Untuk menuju kejayaan

Untuk menggapai impian

Sangat tinggi nilainya

Tak terhitung harganya

Bagi diri kita..

 

Perjuangan yang kita tempuh.

 

Sekali lagi diri ini terpanggil untuk meluahkan apa yang aku rasakan di sini.. semoga apa yang aku coretkan ini dapat sedikit sebanyak menguatkan jiwamu yang kini sedang bergelora dalam menghadapi ujian dari NYA. Dengan menulis ..aku dapat katakan dari rasa hatiku yang sebenar..

10440812_897510333660825_8219281354693298897_n

Perjuangan yang kita tempuh

Sahabatku..

Memang ujian yang melanda ini agak berat.. tapi fikirkanlah.. setiap musibah itu sebagai didikan dari Allah.

Jika kita merasa keluh kesah, itu adalah perkara yang normal.. kita hanya manusia biasa.

Tapi.. kesedihan itu jangan dibiarkan terlalu lama bertandang. Nanti diri sendiri yang akan binasa. Cubalah bangkit kembali.. sahabat ku..

Sahabat ku..

Cuba tanamkan perasaan .. Allah yang menentukan segalanya. Hanya Dia yang boleh membolak-balik hati manusia.. Setiap peristiwa itu pasti ada hikmahnya..

Ini hanyalah sekadar cubitan daripadaNya yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang.. yang mana adalah jauh lebih baik daripada belaian kasih sayang seorang musuh.!!. seperti gunting dalam lipatan.

Memang benar sahabatku..

“Berani kerana benar, takut kerana salah.”.. Tapi kini ramai orang melakukan.. berani kerana salah.. dan ada pula yang takut walaupun  benar!.Macam pelikkan. Tapi itulah dunia sekarang. Dunia yang semakin berubah. Tapi biarlah.. asal kita jangan berubah.

IMG_0127

perjuangan yang kita tempuh.

Sahabat..

Sebaik-baiknya.. belalah dirimu.. jika kau telah tidak mampu menghadapinya.. tapi pastikan dalam usaha membela diri, kita jangan mencarik maruah orang lain.. nanti diri kita pun sama seperti dia..

Kebenaran haruslah ditegakkan dengan cara yang benar. Jangan pilih jalan yang salah untuk menegakkan kebenaran… ianya sama seperti air najis tidak akan boleh mensucikan najis.

Sahabat..

Cuba bayangkan.. hidup kita ini umpama menaiki sebuah kenderaan yang mana kita sendirilah yang menjadi pemandunya.. Stereng kehidupan ini mesti kita yang memegangnya.. jangan sekali-kali kita serahkan pada orang lain… agar jelas arah tuju dan destinasi tempat yang nak dituju.

Dalam mengawal stereng kehidupan.. kita mesti yakin. Jangan sekejap ke ke kanan dan sekejap ke kiri.. sekejap ke sana dan sekejap ke sini.. nanti akan berasa lesu dan letih… akibatnya nanti pelanggaran akan terjadi.. dan kita pasti tidak sampai ke destinasi yang hendak kita pergi..

Sahabat..

Ujian ini bukanlah penamat kepada jalan yang hendak kita tuju… Jalan itu masih jauh lagi. peluang untuk Berjaya masih  terbuka luas… seluas maya.

Ingatlah ini.. kejayaan itu bukannya kita akan kecapi bila tiba di penghujung jalan.. Tapi kita akan mula merasakannya di sepanjang jalan.. sedikit demi sedikit  diselang seli dengan dugaan.

Malah.. dalam langkah pertama kita telah merasakan kejayaan itu.. “berjaya memulakan langkah”.hihihi…

IMG_4044

Perjuangan yang kita tempuh

Sahabat..

 Malah aku yakin .. selepas peristiwa ini kau dan aku akan lebih gigih lagi. Jangan risau.. jika ada yang tidak suka melihat kita berjaya..

Percayalah,  pasti masih ada juga yang insan yang menyayangi kita.. yang akan mendidik dan membimbing kita.. dan bukannya menghukum dan menjatuhkan..

Sahabat..

ketika menulis bait-bait kata ini.. harapanku  agar kau dapat menghayatinya.. cuba resapkan dalam hati mu.. Bila ada ujian berat yang melanda.. di situ nanti ada kejayaan yang menanti.

Kejayaan yang indah. Percayalah.. dengan usaha dan susah payah kita memburu kejayaan itu..maka makin besarlah peluang untuk kita kecapinya. Jangan berputus asa..

                 “Semakin Payah …. Semakin Indah “

 

 

 

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing