Jom Shopping

Jom Shopping

1378594_627964657340036_8492221796149309695_n

Jom Shopping

 

 

Berita baik untuk semua pencinta pearl!!

Salpearl akan mengadakan “ONLINE SALE” pada hari ini SEHINGGA 10/10/2015

Jom Shopping.. datanglah bertandang ke shopping cart salpearl hari ini …ada bermacam-macam aksesori yang akan dijual dengan harga yang sangat menarik.

Jangan terlepas peluang keemasan ini!!!

 

ANTARA AKSESORI YANG AKAN DIJUAL DENGAN HARGA RUNTUH PADA HARI INI IALAH :

 

11998853_662624223874079_1508883081718075648_n

Tasbih eksklusif salpearl

 

Tasbih eksklusif..

Tasbih eksklusif ini menggunakan Kristal china jenis roda yang sederhana besar.

Dihiasi dengan mutiara  jenis beras serta aksesori finding yang sesuai.

Harga asal : RM 15.00

Harga sale : RM 12.00

 

 

 

IMG_1096

pin tudung mutiara sabah

Pin Tudung.

Pelbagai jenis dan reka bentuk pin tudung mutiara Sabah.. hand made dan Limited edition.

Menggunakan pelbagai jenis mutiara seperti mutiara potato. mutiara beras dan mutiara jagung.

Harga asal : RM 15.00

Harga sale : RM 12.00

 

 

11228498_664757013660800_9038166406918005828_n

Kerongsang eksklusif mutiara Sabah

Kerongsang mutiara Sabah yang boleh ditempah dengan meletakkan huruf satu atau dua huruf nama anda. Lebih kelihatan eksklusif. menggunakan pelbagai jenis mutiara.

Harga asal : RM 48.00.

Harga sale : RM 43.00.

 

 

                                                           

                                                           

 

UNTUK MAKLUMAT LANJUT..

                                Silalah bertandang ke teratak shopping cart kami di

www.salpearl.com/cart

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Jadilah seorang sahabat yang baik.

Jadilah seorang sahabat yang baik.

 

Teman..

Hidup ini penuh dugaan

Jangan hanyut dengan pujian

Hidup ini penuh cubaan

Jangan hanyut dengan kemewahan

Hidup ini penuh rintangan

Jangan hanyut dengan keindahan

 

Teman..

Berwaspadalah..

Kadang-kadang

Teman yang rapat

Barangkali musuh yang ketat

Kadang-kadang

Rakan kita berjuang

Dialah yang menikam dari belakang

 

Teman..

Berwaspadalah..

Kadang-kadang

Orang yang kita cintai

Barangkali individu yang dibenci

Kadang-kadang

Sahabat yang dipercayai

Dialah yang akan mengkhianati

 

Teman..

Berwaspadalah…

Sebelum kita jauh tersasar

Sebelum kita jatuh tersungkur

Sebelum kita jauh terjerumus

Sebelum segala-galanya tak terurus

 

Teman..

Berikanlah kepercayaan berpada-pada

Jangan beri segala-gala

Berikanlah kepercayaan seadanya

Jangan beri semuanya

 

Teman..

Aku bukan dia

Dia bukan aku

Berwaspadalah…

 

Ah..

begitulah realitinya dunia. Bukan mudah mencari sahabat yang setia, sayang, dan jujur pada kita. Dalam ramai-ramai.. boleh dibilang dengan jari.. itupun dah dikira bernasib baik. Memang agak sukar.. seperti mencari seekor gagak berwarna putih.

Tapi..

pernahkah kita terfikir petua yang selalu orang bijak pandai katakan, jadilah seorang sahabat yang baik terlebih dahulu.. pasti kita akan  berjumpa dengan seorang sahabat yang baik.. bukan mencari sahabat yang baik baru kita akan berubah jadi baik.

12030290_887491764662682_5809905543031896635_o

Jadilah seorang sahabat yang baik.

sahabatku..

Dalam bersahabat ini.. haruslah sentiasa berwaspada…kerana di dalam kehidupan kita seharian.. akan wujud orang -orang sebegitu untuk menguji kita.

Ada seseorang yang kita anggap sahabat baik kita.. rupanya seorang insan yang pandai bermuka-muka. Lalu kita berikan setimbun kepercayaan dan amanah kepadanya

Berhati-hatilah.. sahabat ku,  kita mungkin telahpun memberikannya senjata yang paling tajam untuk menikam kita dari belakang.

Sahabatku..

Berhati-hatilah dalam memberi kasih.. pada sahabat kita.. Dengan senyuman paling manis, pujian yang melangit tinggi dan simpatinya melimpah ruah.. sehingga kita tidak boleh mengatakan tidak.

Walaupun kadang-kadang karenahnya itu telah jauh melanggar hak peribadi kita.. jarakkanlah diri. Jika tidak.. anda pasti akan dieksploitasi dan dimanipulasi berkali-kali.

sahabatku..

Apakah yang  dimaksudkan jarakkanlah diri bukannya untuk memutuskan tali silaturahim. Cuma letakkan satu jarak yang lebih jauh sedikit daripada sebelumnya antara diri anda dengan si dia. Agar diri kita tak terluka dan dia tidak pula membenci.

12029566_886153628129829_1968118346076425945_o

Jadilah seorang sahabat yang baik.

Sahabat ku,

Dalam persahabatan ini.. kita kena tahu membezakan antara kelemahan dengan kejahatan.

Kelemahan.. semua orang memilikinya. Saya punya kelemahan.. anda punya kelemahan.. sahabat kita pun punya kelemahan.

Tiada siapa pun yang sempurna. Kadang-kadang kita akan berhadapan dengan sifat marah, rajuk dan lain-lain lagi.

Yang ini kita kena hadapi sebagai seorang sahabat. Kasih sayang kita kepada sahabat kita tidak akan membuat kita buta untuk melihat kelemahannya dan menerimanya seadanya.

Apa yang boleh kita buat .. hanyalah bersabar sahaja dengan karenahnya.. sebagaimana dia akan bersabar dengan karenah kita. kelemahan sahabat kita kalaupun tidak dapat diatasi.. akan lebih mudah jika kita dapat menerimanya dengan redha

12087991_886594178085774_1452886023782307270_n

Jadilah seorang sahabat yang baik.

.

Kejahatan pula .. berhati-hatilah apabila berhadapan dengan sahabat seperti ini..

Dia pandai merancang menggunakan anda, melaga-lagakan anda, mensabotaj anda dan yang paling malang bila dia memijak anda untuk melonjakkan dirinya sendiri. Yang ini bukannya satu kelemahan.. ini adalah satu kesalahan.

Sahabat ku..

Berdoalah kita agar kita dijauhkan dengan insan-insan sebegini. Kita tidak digalakkan untuk membenci.. tapi jangan pula biarkan diri dipijak berkali-kali. Hidup sebenarnya terlalu singkat untuk membenci.. tapi hidup juga terlalu singkat untuk dinafikan hak kebahagian oleh insan sebegini..

Sahabat ku..

Dalam menjaga perhubungan persahabatan.. selalulah menjaga syariatNya.. Biarlah hukum halal, haram, makruh, harus dan sunnat menjadi rujukan bila bertembung dengan sebarang masalah. Biarlah iman menjadi pengikat antara dua hati.. umpama simen yang melekatkan batu bata.

12115835_886283088116883_8736851277379655120_n

Jom ..

kita betulkan niat kita dalam membina persahabatan.. Apabila kita merasai kebaikkan sahabat kita.. bersyukurlah dan bajailah ia dengan kasih sayang, kejujuran dan kesetiaan.

Apabila kita melihat kelemahan dia.. percayalah..itulah ujian untuk kita mengukuhkan lagi persahabatan itu.. terimalah dia seadanya.. dan apabila melihat kejahatannya.. jarakkan diri.. untuk lebih mudah bagi kita menggelakkan sengketa.

“Sebarkan Bahagia”

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Langkah demi langkah

Langkah demi langkah.

 

Di sinilah…

perjalanan ku bermula..

Menyusun bait demi bait..

Mencari idea demi idea..

Mengatur langkah demi langkah

Menyuai padan segalanya..

Di sinilah..

Ku curah segalanya..

penat lelah tidak ku endah..

sakit pening tolak ketepi..

sindiran dan kutukan tidak ku hirau..

agar terbuku segalanya..

Di sinilah..

segalanya bermula..

membuka lembaran baru..

menyingkap sejarah dulu…

semuanya diaduk menjadi satu..

di dalam e-book ini ..

semuanya berpadu..

12039405_1075232745827762_4520144148277207272_n

Langkah demi langkah.

 

untuk apa E-book ini Kak Sal tulis..?

sebenarnya banyak faktor yang berkaitan.. tapi yang terpenting ialah agar ilmu yang Kak Sal miliki ini tidak akan hilang begitu sahaja. Mungkin anda fikir ilmu kemahiran seperti ini tidak penting.. tapi anda tak tahu.. mungkin suatu hari nanti .. anak-anak, cucu-cucu mahupun keturunan kita memerlukannya. SIAPA TAHU???

 

Satu sebab lagi..

Seperti kata seorang tuan guru.. kita tidak boleh sentiasa menjadi pelajar. Akan tiba masa kita kena mengajar.. mengajar ilmu yang kita ada..Ada ramai lagi insan di luar sana yang memerlukan ilmu pengetahuan dan bimbingan dari kita… malah mendapat manfaat dari ilmu yang kita ada.
12002213_665767653559736_8797216960053021730_n

Langkah demi langkah.

Mengapa kita harus sentiasa belajar?

Seperti mana yang anda  tahu, ingin  mendapatkan kemahiran.. bukan sesuatu yang mudah.. lihat sahaja di mana-mana.. untuk menjadi mahir kita perlu belajar dari bawah.

Kita perlu tahu perkara asas dahulu. Kita perlu bersedia untuk menadah telinga.. Kita perlu banyak belajar dan belajar..

Ingat lagi.. pada tahun 2008.. bila mula-mula belajar membuat aksesori.. bukan mudah.. banyak cabaran yang terpaksa diharungi. Banyak dugaan yang perlu ditempuhi..

satu-persatu Kak Sal hadapi.. Akan tetapi.. kepahitan itulah  kini.. menjadi lebih manis.. lagi manis bila Kak Sal boleh berkongsi ilmu yang ada dengan semua orang..

                                            Mengapa ilmu harus dibayar..?

12047115_666996220103546_6304471265057708858_n

Langkah demi langkah.

Banyak yang mempersoalkan.. jika ingin berkongsi ilmu.. mengapa harus dibayar?.

Tanpa mereka menyedari .. bahawa jika mereka mendapat ilmu secara percuma.. adakah mereka akan menggunakan ilmu itu bersungguh-sungguh ..

sama seperti jika mereka membayar yuran kebijaksanaan itu !!.. tepuk dada tanyalah ilmu ..

Ingatlah .. jika kita mula bertatih sekarang dengan membayar yuran kebijaksanaan itu.. mungkin suatu hari nanti.. bila sampai waktunya.. orang lain pula yang akan membayar kita yuran kebijaksanaan itu..

lantaran ilmu pengetahuan yang kita ada.. dengan bekas-bekas luka pengalaman yang telah kita punyai.. Belajar dan mencari ilmu itu adalah perlu.. mulakan langkah hari ini untuk mencari ilmu-ilmu yang berguna.. agar kita dapat mencapai destinasi yang ingin kita tuju..

 

IMG_0115

Langkah demi langkah.

Ingatlah.. ilmu bak mutiara.. Ilmu didatangi dan bukan mendatangi..

Terima kasih buat mr suami.. dan anak-anak.. yang sentiasa memberikan 100% sokongan dan dorongan..

Terima kasih tak terhingga buat sifu Irfan khairi yang sentiasa memberi motivasi dari jarak jauh..

Terima kasih buat sifu Razzi Rahman yang sentiasa memberi tujuk ajar.. pada insan yang serba kekurangan ini..

Terima kasih kepada para trainer.. yang sentiasa memberi dorongan dan bantuan tika diperlukan..

Terima kasih buat para sahabat.. yang sentiasa memberi sokongan..

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Jom baca e-book kak sal

 

Jom baca e-book kak sal

 

12039405_1075232745827762_4520144148277207272_n

Jom baca e-book kak sal

 

Alhamdulillah..

akhirnya siap juga.. Jom baca e-book kak sal ini. Selama lebih kurang 3 bulan bertungkus-lumus menyiapkannya. Memang penat.. di siang hari membuat tempahan dan bermacam-macam lagi yang perlu dilakukan. Hanya pada malam hari sahaja baru dapat menumpukan perhatian kepada proses pembikinan e-book ini.

 

12002213_665767653559736_8797216960053021730_n

 

Kenapa pada malam hari?.. ini kerana pada malam hari.. barulah ‘line internet laju sedikit..’ pada siang hari.. line sangat slow.. nak download gambar pun tak dapat.

 

Memang kak sal bertungkus lumus menyiapkannya .. agar nanti ilmunya boleh dikongsi dengan semua orang.

 

Seperti mana yang anda semua sedia maklum, membuat aksesori ini sememangnya tugas rutin kak sal setiap hari sejak 7 tahun yang lalu.

 

Di mana kak sal bermula dari zero knowledge tentang mereka, merungkai dan membuat aksesori hinggalah sekarang kak sal masih lagi belajar ilmu yang baru setiap hari.

 

IMG_0464

Jom baca e-book kak sal

 

Pada 7 tahun yang lepas, kak sal telah mula mencari buku-buku yang ditulis dalam bahasa melayu.. tujuannya semata-mata ingin belajar dan seterusnya mengajarkannya kepada komuniti kejiranan di tempat kak sal tinggal dahulu.

 

Malangnya, kak sal hanya terjumpa buku dalam bahasa cina  sahaja. kak sal beli juga beberapa buah buku untuk menjadi bahan rujukkan. Dari situ kak sal memang menyimpan hasrat ingin menulis buku tentang langkah-langkah yang mudah untuk mereka yang tidak mempunyai asas dalam bidang membuat aksesori ini.

Akhirnya..

cita-cita kak sal tercapai juga, apabila belajar di Irfan Khairi Sdn. Bhd. Di IKSB kak sal dapat belajar dengan sifu Razzi Rahman cara-cara membuat e-book. Walaupun  kak sal ini bukannya penulis professional, namun kak sal berusaha juga menulis ebook ini agar ilmu yang ada  ini, sedikit sebanyak dapat  disampaikan dan dapat membantu sesiapa sahaja yang ingin belajar tentang cara-cara membuat aksesori ini..

 

IMG_0468

Seperti yang anda semua ketahui..

membaca adalah kunci ilmu pengetahuan… dan ilmu itulah yang akan menggerakkan kita untuk lebih maju ke hadapan. Tegasnya dengan bertitik tolak dengan membacalah .. seseorang akan di bawa melalui proses mengenal, belajar, mengamalkan dan juga mengajarkannya.

 

MENGAPA SUBANG?

Ramai yang mempersoalkan kenapa harus belajar membuat subang pula? ..

Jawapannya..

Kerana kak sal mula-mula sekali belajar membuat aksesori wanita ini dengan membuat subang. Ianya mudah bagi sesiapa yang tidak mempunyai asas langsung. Anda tidak akan tertekan kerana pasti boleh buat…Ianya cepat untuk disiapkan.. anda pasti gembira bila projek yang anda buat cepat sahaja siap.

 

Yang paling penting anda kena mesra dengan tools yang anda gunakan.. dengan membuat subang.. anda akan mempelajari semua langkah-langkah yang penting tanpa rasa tertekan.

 

IMG_0450

pelbagai jenis aksesori

Apabila anda telah boleh membuat subang itu satu-persatu.. bolehlah naik ke level yang seterusnya (macam main games pula). Percayalah.. ingin belajar .. memerlukan masa, kena langkah demi langkah… agar ilmu yang kita belajar itu menjadi mesra dengan diri kita.. menambahkan lagi minat kita.. seterusnya akan membuatkan kita lebih mahir lagi tentang ilmu yang kita pelajari.

 

Perlukah memiliki buku ini?

Memang perlu jika anda berminat untuk belajar.. kerana ilmu itu bagaikan mutiara.. ilmu itu perlu didatangi dan bukan mendatangi. Lihatlah mutiara laut dalam yang mahal harganya.. mutiara jenis ini bukannya terdampar di tepi pantai.

 

Jika anda menginginkannya juga.. anda kena berusaha terjun ke dalam laut.. mencari cengkerang tiram yang bermutu seterusnya membukanya satu persatu sehingga bertemu mutiara yang diidamkan.

 

Mahalnya harga sebiji mutiara laut dalam .. boleh mengubah nasib seorang nelayan yang miskin.. yang tidak dipedulikan oleh sesiapa sebelumnya… dan jadi kaya dan terhormat gara-gara bertemu dengan mutiara yang bernilai.

 

IMG_0484

pelbagai jenis mutiara

Begitulah perumpamaan ilmu..

ilmu perlu dicari.. agar ilmu itu lebih dihargai.. ilmu itu ada nilainya tersendiri.. agar yang ingin mendapatkannya berusaha lebih kuat dan apabila mendapatkannya.. mereka akan berusaha 2 kali ganda lebih kuat untuk mengamalkannya.

 

 

 

Semoga ebook ini berguna kepada sesiapa yang memilikinya..

 

ILMU BAK MUTIARA.. ILMU PERLU DIDATANGI

 

DAN BUKAN MENDATANGI.

 

Sila lawati www.salpearl.com/ebook

 

untuk maklumat yang lebih lanjut

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Penjenamaan Semula Bukan Sekadar Logo

11402700_903968939645187_446602968964510832_n

Penjenamaan semula bukan sekadar logo.

 

Pada  14 jun yang lalu..  saya  telah mengikuti kelas Advance Marketing & Branding Masterclass Di Irfan Khairi Sdn. Bhd. Seperti biasa ramai juga student yang mendaftar dan memang kelihatan sangat bersemangat.

Di dalam kelas ini..

  kami didedahkan dengan dunia perniagaan yang sebenarnya.. Totally Off Line… dan bermacam-macam perkara baru yang kami pelajari dari Master Sifu Irfan Khairi seperti jenama, logo, warna yang sesuai dengan bisnes dan macam-macam lagi.

 Penjenamaan semula bukan sekadar logo.

penjenamaan..

menurut Kamus Dewan Bahasa adalah pemberian jenama tertentu kepada sesuatu barangan yang dihasilkan. Akan tetapi.. mengikut fahaman biasa , penjenamaan semula adalah memberi nama  baru kepada produk yang sama atau nama baru kepada produk yang telah mengalami penambahbaikkan.

11202119_919020074806740_7344015840234352388_n

penjenamaan semula bukan sekadar logo

Penjenamaan semula dilakukan oleh hampir semua perniagaan tidak kira sama ada perniagaan  yang kecil mahupun yang besar. Sebagai contoh Syarikat Coca-cola sentiasa melakukan penjenamaan semula. Ianya dilakukan untuk kelihatan lebih up to date dan mengikut aliran semasa.

Pendek kata selalunya yang terlibat dengan penjenamaan semula ialah nama, logo, tag line, design, warna, tema, produk, perkhidmatan dan pelbagai lagi

cropped-image1.jpg

.

Di Negara kita ..

ramai usahawan yang tidak menitik beratkan kepentingan penjenamaan  .. apalagi penjenamaan semula. Saya pun antara yang terlibat. hanya terfikir untuk membuat produk sahaja.. akan tetapi jika produk kita bagus sekali pun jika tiada jenama yang kuat untuk menyokong kewujudan produk kita.. memang produk kita akan sukar untuk menembusi pasaran tempatan.

Apabila mengikuti kelas Sifu Irfan Khairi..

baru  kak sal tahu betapa pentingnya penjenamaan jika kita ingin memasarkan produk maupun perkhidmatan ke arah global. Bayangkan.. tanpa penjenamaan.. bagaimana pelanggan boleh mengingati kita .. dengan persaingan yang kuat dan pelbagai ribuan produk yang terdapat di pasaran .

11169467_10153017430094856_4157743198963751871_n

Jadi apakah tindakan yang sewajarnya kita ambil untuk memperlihatkan kewujudan kita? .

Inilah pentingnya penjenamaan semula.. ianya boleh diaplikasikan untuk barangan yang telah wujud di pasaran akan tetapi kurang mendapat sambutan, Barangan  yang masih dalam proses pembuatan dan barangan yang telah wujud akan tetapi ingin menambahkan lagi jualannya.. dengan melakukan tranformasi ini.

 Jenama kita pasti akan nampak lebih berbeza daripada produk yang sedia ada di pasaran tempatan mahupun global.. juga Nampak berbeza dengan produk pesaing kita.

11805792_856585731086619_1376299280_n

Apakah kelebihan jika kita membuat penjenamaan semula kepada perniagaan kita??

Perbezaan yang paling ketara sekali ialah .. bisnes kita Nampak lebih segar, moden serta Nampak lebih mengikuti trend semasa.

Kenapa kita rasakan seperti itu?..

kerana jika produk kita telah telah lama di pasaran.. walaupun kita sentiasa menukar design mahupun pattern sesuatu produk.. persepsi pelanggan tetap sama.. iaitu merasakan produk kita itu adalah tetap sama dengan produk yang dibuat oleh pesaing kita.

 

11218212_10153110437504856_5969233758106007464_n

Satu perubahan perlu dilakukan untuk menonjolkan kesegaran dan juga kelainan produk kita dengan pesaing kita.

Maka tidak hairanlah jenama yang besar seperti Coca-Cola, Pepsi, Nike dan banyak lagi jenama besar yang mengeluarkan modal yang cukup besar untuk mencipta nama dan membuat penjenamaan semula untuk meningkatkan lagi persepsi pelanggan terhadap produk mereka.

Sebab itulah saya pun mengikut kata Sifu Irfan Khairi..

melakukan penjenamaan semula .. agar saya boleh lebih berdaya saing dan tidak ketinggalan dengan kecanggihan teknologi terkini.

Mungkin perubahan ini Nampak kecil di mata orang lain.. tapi bagi diri saya ianya terlalu besar untuk perniagaan saya.

Memang perniagaan saya “Start Small” sahaja akan tetapi yang paling penting adalah “Think Big” itu..

nak tahu lebih lanjut tentang penjenamaan mahupun penjenamaan semula.. ikutilah kelas yang disediakan oleh Sifu Irfan Khairi

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Diberi atau memberi..

Diberi atau memberi

Diberi atau memberi  ? sama-sama mempunyai maksud yang tersendiri. Diberi sama seperti menerima pemberian orang lain dan memberi pula adalah sebaliknya. keduanya saling berkaitan.. jika ada yang memberi.. pasti ada yang menerimanya..

12029566_886153628129829_1968118346076425945_o

 

Kedua-keduanya tak salah.. kadang-kadang hidup kita sentiasa ada yang diberi oleh orang lain.. terimalah seadanya. Diberikan pertolongan tanpa kita pinta adalah suatu yang diluar jangkaan.

Orang yang memberi itu .. selalunya mempunyai hati bak mutiara. Hati yang sentiasa ingin memberikan pertolongan tanpa dipinta.. tentu sukar untuk menemuinya bukan.. terutama sekarang ini.. dizaman yang semakin mencabar.. aku-aku..kau-kau menjadi slogan.
IMG_0527

Diberi atau memberi

 

Tapi tak mustahil!.. baru-baru ini.. ada insan yang berhati mulia. Memberikan pertolongan tanpa dipinta.. kerana sememangnya rasa malu untuk diri ini meminta-minta.. nanti apa pula orang kata.

Dengan pertolongannya ini.. sekaligus aku dapat merasai.. ada lagi insan yang mementingkan kualiti jiwa.. kerana jika banyak memberi.. ianya akan meningkatkan kualiti jiwa.

Kan bagus jika ramai insan seperti dia ini.. malangnya dalam hidup kita ini..ramai manusia yang lebih mementingkan slogan.. bagaimana untuk mendapatkan.. bukan untuk memberi!

Pada sangkaan mereka.. jika sentiasa mendapat sesuatu.. hidup mereka akan bahagia. Maka berlakulah banyak persaingan.. persaingan yang tidak sihat. Padahal dalam kehidupan kita ini.. jika kita selalu memberi… kita pasti akan merasa bahagia..
12030290_887491764662682_5809905543031896635_o

Diberi atau memberi

Benarkah jika kita banyak memberi kita akan merasa bahagia? cuba perhatikan kehidupan kita seharian.. intailah melalui cermin-cermin kehidupan.Perasan tak..pada hari dan saat-saat yang paling menggembirakan apabila kita lebih banyak memberi dari menerima.. kerana untuk merasa lebih bahagia.. bahagiakanlah orang lain.

 

Orang akan bertanya..bukankah memberi itu akan mengurangkan dan menerima itu akan mendapat lebih banyak? Itu hanyalah anggapan semata-mata .. cuba perhatikan orang yang Berjaya tahap yang ‘Biasa-Biasa’ sahaja.. dia akan membawa dirinya seorang sahaja untuk berjaya.. akan tetapi orang yang berjaya tahap ‘Luar Biasa’ ialah orang yang akan membawa orang lain berjaya bersamanya..

 

Memberi ini jangan kita sempitkan ke dalam skop harta benda sahaja..banyak lagi yang boleh kita berikan kepada insan lain. Misalnya dari sudut ilmu. Kita boleh ajarkan ilmu yang kita tahu kepada orang lain. Kita boleh menyebarkan panduan dan kemahiran kita .. Ingatlah.. ilmu akan menjadi amal jariah sekiranya kita mengajarkannya kepada orang lain. Jadi.. Jangan kedekut menabur kebaikkan .. kerana tangan yang menghulur bunga pasti akan berbau harum.

 

mutiara (165)

Keronsang mutiara Sabah dari salpearl

Cuba kita lihat di sekeliling kita.. ramai insan yang tidak suka memberi.. walaupun hanya memberi maaf.. memberi senyuman.. memberi kata-kata yang baik.. memberi sokongan moral.. dan macam-macam lagi.. padahal memberi dalam kategori ini tidak memerlukan modal pun..

Susah sangatkah memberikan senyuman kepada insan lain? padahal senyuman itu satu sedekah dan yang menerimanya pasti akan gembira.

Susah sangatkah memberikan kata-kata yang baik? kata-kata yang sedap didengar.. kata-kata yang menggembirakan telinga yang mendengarnya… semua ini dikategorikan dalam pemberian tanpa modal.

Dari segi positifnya sikap suka memberi ini.. ianya secara tidak langsung akan menjadi dorongan yang kuat untuk kita meningkatkan usaha kita. Ini adalah kerana.. untuk memberi.. kita kenalah memiliki. Untuk memiliki kita kenalah berusaha mencari… dan bila memiliki kita bolehlah memberi..

Tapi satu pesanan ikhlas dari ku.. jika kita memberi.. janganlah kita mengharapkan orang akan berterima kasih.. kerana kadang-kadang ada insan yang akan berterima kasih .. akan tetapi ada juga yang tidak. Jika kita mengharapkan semua orang akan menghargai apa yang kita berikan.. itu adalah sesuatu yang mustahil. Belajarlah memberi dengan ikhlas.

IMG_0152

Hah.. jika hendak belajar memberi dengan ikhlas.. cuba-cubalah memberi makan stray cats yang ada banyak di luar sana, ini adalah kerana.. jika kita memberi makan kepada kucing.. kucing-kucing ini tidak akan mengucapkan terima kasih ataupun thank you..ini akan mendidik jiwa kita memberikan sesuatu secara ikhlas dan bukannya mengharapkan sebarang balasan.

Secara ringkasnya.. menerima akan membahagiakan orang yang memberi.. dan memberi pula akan membahagiakan orang yang menerima.. hidup ini saling berkongsi kebahagiaan…

“We are here to complete not to compete”

.. Buatlah kebaikkan kerana kebaikkan akan terus hidup selepas kita mati..

SEBARKAN BAHAGIA

Mutiara Sabah

Share the knowledge... Thanks for Sharing

7 years beautiful journey with pearls

7 years beautiful journey with pearls

 

Perjalanan ku bersama mutiara bermula pada tahun 2008, apabila aku mengikuti suami pindah ke sabah. Memang suatu perkara yang menyeronokkan apabila pindah ke Sabah kerana di sana adalah tempat kelahiran ku. Seolah-olah balik ke kampung halaman sendiri.

 

IMG_0404

Di Sabah kami ditempatkan di sebuah bandar kecil bernama Felda Sahabat perjalanannya ke bandar yang terdekat iaitu Bandar Lahad Datu mengambil masa kira-kira 1 jam. Memulakan hidup yang baru di kawasan pendalaman adalah satu pengalaman yang baru bagi kami sekeluarga.

 

Pada mulanya, saya tidak bercampur gaul sangat dengan jiran-jiran dan penduduk setempat. Mungkin kerana baru sahaja pindah dan banyak pula barang yang terpaksa saya kemaskan. Apabila telah menetap di situ kira-kira 1 bulan barulah saya cuba untuk bergaul dengan mereka.

 

Dari hari ke sehari mengenali dan bergaul dengan mereka ada sesuatu yang telah aku pelajari.. sesuatu yang sangat berharga yang tidak akan aku temui jika aku masih tinggal di bandar besar. Di sana, kehidupan mereka sangat sederhana..

 

Aku melihat ada di antara anak-anak mereka pergi ke sekolah memakai kasut sekolah yang sangat usang..ada yang telah koyak dan ada juga yang memakai selipar.Aku juga pernah melihat anak sekolah yang memakai baju sekolah yang lengan bajunya telah sampai ke siku (baju pengawas) dan apabila ku tanya.. rupa-rupanya baju tersebut telah dia gunakan selama 3 tahun..tak berganti. Banyak lagi peristiwa yang menyayat hati..yang tidak dapat aku kongsikan..

IMG_1120

Namun kesimpulannya aku perlu buat sesuatu.. sesuatu yang boleh menolong mereka bagaimana meningkatkan taraf hidup mereka. Biasanya suami mereka hanyalah bekerja sebagai buruh ladang ataupun pemandu lori dan isteri mereka pula hanyalah suri rumah sepenuh masa yang tidak mempunyai pendapatan sampingan untuk membantu ekonomi keluarga.

 

Jika dilihat.. pendapatan suami mereka memang cukup kecil. Melihat situasi ini, aku pun terfikir bagaimana cara yang terbaik untuk membantu mereka memulakan perniagaan tanpa memerlukan kos yang besar. Sekurang-kurangnya dapat menambah sedikit duit dapur bagi keluarga mereka.

 

Aku pun menyatakan hasrat ku ini kepada suami dan menceritakan panjang lebar tentang projek yang ingin aku laksanakan. Alhamdulillah.. dia tak menghalang malah sanggup mengeluarkan modal permulaan untuk membiayai projek ku ini.

 

IMG_0451

7 years beautiful journey with pearls

 

Untuk permulaan, aku terpaksa pergi ke bandar Tawau iaitu mengambil masa kira-kira 4 jam perjalanan dari rumah untuk mencari bahan. Mula-mula sekali aku pergi mencari buku-buku panduan untuk membuat aksesori kerana aku sendiri pun tidak mempunyai sebarang pengetahuan tentang membuat aksesori.

 

Setiba di bandar Tawau, kami memasuki kedai buku di sana satu persatu. Tapi hampa kerana tidak ada satu pun kedai buku di sana yang menjual buku panduan cara-cara membuat aksesori wanita di dalam Bahasa Melayu. Yang ada hanyalah Bahasa cina sahaja.

 

IMG_0146

Buku rujukan dalam bahasa cina

 

 Aku nekad, walaupun aku tidak memahami sebutir apa pun tentang Bahasa cina , aku beli juga buku tersebut.. sekurang-kurangnya gambar-gambar yang ada di dalam buku tersebut boleh membantuku. Pada aku yang paling penting ketika itu adalah berusaha bersungguh-sungguh agar matlamat aku tercapai.

Selepas itu, kami pergi ke sebuah kedai yang sememangnya menjual pelbagai jenis aksesori mutiara. Aku menyatakan hasrat ku ingin membeli loose pearl dan menceritakan tentang projek ku .. dan sekali lagi Allah permudahkan urusan ku.

 

Allah pertemukan aku dengan seorang hambanya yang baik hati.. Dia mengajar ku tentang apa benda yang aku perlukan dan cara-cara menggunakannya. Dia juga menyediakan semua peralatan yang perlu untuk memulakan projekku itu. Di situlah aku mula mengenali tools yang digunakan dan bahan-bahan lain seperti jump ring,claps,stopper, eye pin,head pin dan banyak lagi.

 

IMG_0183

cutter, playar round nose dan playar flat nose

Untuk permulaan, aku memulakan projek aku dengan mengikuti contoh yang paling mudah sekali iaitu membuat subang. Setelah Berjaya.. aku pun memberanikan diri untuk membuat produk-produk yang lain pula seperti gelang dan rantai.

 

Setelah berlatih berhari-hari dan telah berasa bersedia untuk mengajarkannya, aku pun mengajak jiran-jiran yang berminat untuk mempelajari teknik-teknik membuat aksesori dengan mudah . Tanpa mengenakan sebarang bayaran .. aku pun memulakan projek ku ini.

Sememangnya pada mulanya agak sukar..  banyak juga eye pin dan pin head yang rosak apabila membuat loop.. kerana apabila membuat loop seelok-eloknya bulatannya biar betul-betul bulat.. tapi lama-kelamaan mereka dapat juga membuatnya.

 

Apabila mereka menjadi mahir, aku pun menggalakkan mereka menjual produk yang mereka buat.  Selama 3 tahun bersama mereka, mereka telah boleh berdikari. Mereka telah berjaya membuat produk mereka tanpa perlu dipantau.Malah mereka telah Berjaya menjualkannya.

 

IMG_0115

7 years beautiful jorney with pearls

Inilah pentingnya ilmu.. kita belajar dan kita mengajarkannya.. semakin banyak kita belajar.. semakin banyak juga kita dapat mengajarkannya.. biarlah ilmu itu mengalir seperti aliran air.. diwarisi dan mewarisi..

 

Pada tahun 2011, aku sekali lagi berpindah. Kali ini ke negeri Johor pula. Memang sedih meninggalkan negeri kelahiran dan teman-teman yang sememangnya memperlihatkan peningkatan yang cukup menggalakkan dari segi ekonomi mahupun sosial. Aku percaya kini mereka mampu membantu mempertingkatkan ekonomi keluarga mereka masing-masing.

 

IMG_20150402_093805

7 years beautiful years with pearls

Apabila berpindah ke negeri Johor.. Di sana aku mendapat idea untuk mendaftarkan nama Salpearl dan membuka sebuah premis perniagaan di Tesco Desa Tebrau berasaskan perniagaan mutiara. Aku mula membuat dan mereka cipta pelbagai jenis aksesori berasaskan mutiara Sabah.

 

Di sinilah Perniagaan Salpearl bermula dan pengembaraanku semakin menarik…Pelbagai pengalaman pahit manis yang ku tempuh semasa di sana..

Para pelanggan dari Indonesia, singapura dan juga Australia juga ada yang datang ke kedai Salpearl. Biasanya mereka suka menempah design-design tertentu.. Limited Edition..

 

Kini.. sekali lagi aku mengikuti suami berpindah ke Selangor atas urusan kerja.. Pada kali ini.. aku ingin mencuba perniagaan melalui internet pula.. Langkah pertama ialah berguru dengan Sifu Irfan Khairi..

 

19807_864169900291758_6010372047825174096_n

Bersama sifu Irfan Khairi dan group batch 20

Sememangnya payah pada mulanya.. banyak benda baru yang terpaksa dipelajari.. tapi kena juga paksa diri dan tidak boleh berputus asa.. kerana jika kita fikirkan.. sifu IK dan para trainers pun tidak pernah berputus asa.. mendidik murid-muridnya.. bagaimana pula kita harus mengalah???

 

Alhamdulillah.. setelah belajar sedikit sebanyak ilmu dari Sifu Irfan Khairi dan para trainers.. dapatlah juga aku menjalankan perniagaan internet aku dari rumah.

Cerita selanjutnya nanti aku update lagi.. ikutilah pengembaraanku ini.. semoga ianya akan memberikan seribu inspirasi kepada anda dan perniagaan anda…

7 years beautiful journey with pearls

Mutiara Sabah
Share the knowledge... Thanks for Sharing

Budaya Bangau Oh Bangau

Budaya Bangau Oh Bangau

Bangau oh bangau

Mengapa engkau kurus

Macam mana aku tak kurus

Ikan tak timbul-timbul

 

Ikan oh ikan

Mengapa kau tak timbul

Macam mana aku tak timbul

Rumput panjang sangat

 

Rumput oh rumput

Kenapa engkau panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku

 

sehinggalah…

 

katak oh katak

kenapa panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku

 

Ular oh ular

Mengapa nak makan katak

macam mana aku tak makan

Memang makanan aku

 

 

11017851_859640500781142_380610465412177898_n

 

 Jika kita dengarkan bait-bait lagu ini satu persatu.. ianya memang menghiburkan.. sehingga amat mudah untuk menghafalnya. Akan tetapi.. ambil masa walaupun seketika, untuk memahami maksud yang tersirat di sebalik yang tersurat ini.

Cuba perhalusi apa yang ingin disampaikan oleh penulis lirik tersebut. Beliau cuba menegur dengan cara yang cukup berhemah menggunakan haiwan dan tumbuhan sebagai simbol . Menyindir sekumpulan masyarakat yang sangat suka menyalahkan antara satu sama lain. Masing-masing menuding jari untuk melepaskan diri daripada dipersalahkan.

Sebenarnya.. setiap orang yang terdiri dalam masyarakat haruslah melihat kelemahan, kekurangan dan kemampuan diri sendiri terlebih dahulu sebelum menyalahkan orang lain. Cubalah cari apa yang salah dan bukannya mencari siapa yang salah.

IMG_0347

Dalam urusan perniagaan misalnya.. ada diantara kita yang Berjaya sampai ke puncak.. ada yang masih lagi mendaki dan sentiasa berusaha untuk sampai ke pendakian yang tertinggi. Tapi yang paling ramai adalah mereka yang masih lagi di kaki bukit. Masih mencari-cari arah mana nak tuju.

Kenapakah agaknya ini terjadi??.

salah satu sebabnya ialah kerana sentiasa menyalahkan orang lain kerana kegagalan untuk maju kehadapan tanpa melihat kesalahan diri sendiri.

Seperti rangkap lagu bangau  yang kurus kerana rumput terlalu panjang dan bangau menyalahkan rumput tersebut. Kenapa bangau harus menyalahkan rumput.. sedangkan bangau haruslah berusaha dengan lebih gigih untuk mendapatkan ikan. Yang terpenting.. ikan tidak akan menyerahkan dirinya pulak!

Begitulah dengan diri kita.. kita hendak maju kehadapan kenalah berusaha.. seperti kata pepatah.. kejayaan tidak datang bergolek.. bukan senang nak senang..betul tak ?

Bagaimana pula kita hendak sampai ke puncak??..

ubahlah diri.. jadilah manusia yang lebih proaktif. Berusahalah dengan lebih gigih.. beranilah mengakui kelemahan diri.. kena berani juga untuk memperbaiki kelemahan tersebut dengan meningkatkan ilmu dan kemahiran terhadap sesuatu bidang yang ingin kita capai.

IMG_0348

Jangan lupa.. kita juga haruslah tahu apa kekuatan yang kita ada. Dengan mengetahui kekuatan kita… ianya secara tidak langsung dapat meningkatkan lagi keyakinan kita.

Dengan sikap yang proaktif, memperbaiki kelemahan diri, meningkatkan ilmu dan kemahiran ditambah pula dengan kekuatan yang kita ada.. tak mustahil kita akan Berjaya.

Akan tetapi.. kita jangan lupa.. Di dalam masyarakat kita.. kita pasti akan berhadapan dengan golongan REAKTIF.. iaitu golongan yang suka menyalahkan orang lain apabila dia ditimpa sebarang masalah. Jika dia tidak maju-maju kehadapan.. Jika dia tidak Berjaya..

Individu jenis ini akan cuba menyelesaikan masalahnya dengan menyalahkan orang lain. Jikalau ini yang terjadi.. masalah itu tidak akan berakhir sampai bila-bila.. asyik menuding jari  ke arah orang lain. inilah budaya bangau oh bangau yang sepatutnya kita elakkan.

IMG_0349

Cuba periksa diri kita.. adakah kita berada dalam golongan reaktif ataupun golongan proaktif? jika kita terdiri dari golongan proaktif.. baguslah. teruskan.. Akan tetapi jika kita terdiri dari golongan reaktif.. berubahlah.. cukup-cukuplah sudah.. tak perlulah kita meneruskan budaya bangau oh bangau ini.

Akhir sekali..

cuba jadi seperti ular yang berani mengakui kesalahannya.. jika tidak.. entah kemana-mana agaknya kisah ini.. pasti akan meleret-leret panjangnya dan tidak akan ada kesudahannya..

Mutiara Sabah

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Andai Aku Pergi Dulu

Andai Aku Pergi Dulu

 Andai aku pergi dulu

Berikanlah aku keredhaan mu

Hapuskanlah air mata mu

Teguhkanlah jiwa mu

Kuatkanlah semangat mu

 

Esok..

Bangkitlah kembali

Janganlah bersedih

Janganlah merintih

Kuatkanlah diri

 

Esok..

Teruskanlah berjuang

Anak-anak perlukan pimpinan

Jangan kesedihan jadi halangan

Kehidupan ini perlu diteruskan

Doa kalian yang ku harapkan

 

Andai aku pergi dulu..

Jangan bersedih

Kita berpisah hanya sementara

Kau pasti menyusul nanti

Doakanlah dipertemukan kembali

Di syurga yang abadi

Janji Allah itu pasti

Di sana ku menanti

 Izmah

Apa lagi yang boleh menggugat kebahagiaan manusia.. selain daripada kematian? Perginya orang yang kita kasihi secara tidak langsung akan memutuskan kebahagiaan yang kita cipta. Samada kita meninggalkan ataupun kita ditinggalkan.. saat itu adalah saat yang paling derita..

 

mutiara (57)

Tasbih dari salpearl.com

 

Coretan ini buat semua.. buat yang mengenali diri ini.. andainya esok aku pergi dulu..janganlah bersedih keterlaluan.. bersedih seketika itu adalah fitrah jiwa.. namun bersederhanalah.. esok kena bangkit semula.. itu semua bukan pengakhiran dunia.

Suami ku..

andai aku pergi dulu sebelum mu.. aku harapkan keredhaan mu pada ku.. maafkan aku andai selama bersamamu aku menyakiti hati mu..

Aku telah cuba untuk menjadi yang terbaik untuk mu.. tapi yang pasti.. kau memang yang paling baik untukku. Jika sedih bertandang selalu.. sibuk-sibukkan diri mu.. beribadatlah selalu.. sehingga kau penat untuk bersedih.

Jika kesedihan menerpa juga ..

Bisikkanlah pada hati mu bahawa dia bukanlah milikku yang kekal.. dia hanyalah pinjaman.. yang telah diamanahkan kepada ku.. sampai waktu dan ketika terpaksa juga ku kembalikan. Juga bisikkan.. kita berpisah untuk bertemu.. bertemu di alam yang lebih kekal..

mutiara (45)

Tasbih dari salpearl.com

Jika ku pergi dulu..

galaslah amanah ini.. walaupun kau terpaksa menggunakan segala kudrat yang ada.. teruskan perjuangan yang kita rancang.. jangan patah semangat.. anak-anak punya masa hadapan..

jangan kesedihan menjadi halangan.. berjuanglah.. agar kita boleh senyum di alam barzakh nanti.. oleh doa-doa yang mereka titipkan dari anak-anak yang solehah.. agar sungai pahala mengalir selama.. tanpa dapat dibendung..
Anak-anakku..

Cuba gembirakan hati orang yang rapat dengan mu.. ayah, keluarga, sahabat dan…. jika mereka gembira ..kau pun akan turut gembira juga.

carilah peluang untuk membuat kebaikkan dan kebajikan yang bertaburan di mana-mana. Buat baik selalu.. seperti yang selalu ummi pesan.

Jika sesekali kesedihan melanda.. Ambil wuduk anakku.. serahkan diri padaNya.. Adukan dan luahkanlah semuanya padaNya.. kau pasti akan tenang..

mutiara (137)

Tasbih dari salpearl.com

Buat semua.. keluarga dan para sahabat..
maaf juga yang ku pinta.. andai terkasar bahasa.. andai kesilapan yang ku lakukan.. aku hanya insan biasa.. aku telah cuba untuk melakukan yang terbaik.

Jangan takut dengan mengingati kematian.. kerana ia akan menjadikan kita lebih kuat untuk berusaha.. berusaha di dunia  untuk menuai hasilnya di akhirat kelak..

cukuplah coretan ku buat kali ini.. sekadar melayan perasaan.. andai terasa sepi melanda.. janganlah rasa diri keseorangan.. bisikkan ke dalam hati yang paling dalam.. katakan padanya.. bahawa ada yang sentiasa memerhati..
Mutiara Sabah
Share the knowledge... Thanks for Sharing

Kisah raja tanpa baju

Kisah raja tanpa baju

Pernahkah anda mendengar cerita ini.. kisah Raja tanpa baju masih teringat lagi masa kecil-kecil ketika membaca buku cerita ini.. terasa memang sungguh tidak mengerti … mengapa seorang raja yang paling tinggi kedudukkannya di mata masyarakat sanggup mengenakan baju yang sebenarnya.???. omongan kosong sahaja.
IMG_0018

kerongsang mutiara sabah

Kini baru ku sedar.. ada iktibar disebalik cerita Kisah raja tanpa baju yang dapat kita manfaatkan sehingga ke hari ini. Iktibar itu bukan sahaja digunakan untuk menilai diri kita sendiri dan sekaligus memperbaiki kelemahan diri kita sendiri, malah menilai orang lain dan juga suasana perkembangan semasa.
Tentu kalian tahu cerita tersebut bukan?
Di ringkaskan cerita.. Dahulu ada seorang raja.. yang sangat suka berpakaian cantik.. telah dikerahnya seluruh Negara untuk menjahit baju baru setiap hari.. selepas itu Raja tersebut akan memakai dan muncul dikalangan rakyat jelata untuk mendengar pujian..
Hari berganti hari..

hinggalah tahun berganti tahun.. raja tesebut masih belum lagi berpuas hati.. Raja tersebut  sentiasa inginkan fesyen yang terkini. Pembesar istana pun dah pening kepala untuk memenuhi kehendak Raja.

Kehendak Raja mesti dijaga.. Ego Raja mesti dilayan.. jika tidak jawatan akan terbang kepada orang lain.. Pembesar-pembesar kaki bodek mesti mengipas Raja agar raja sentiasa merasa bahagia.

 

IMG_20150330_092637

kerongsang mutiara sabah

Pembesar-pembesar istana diraja telah pun menghebohkannya ke seluruh pelosok Negara..Barang siapa yang dapat menjahit baju yang paling istimewa buat  Raja akan mendapat upah yang sangat lumayan.

maka berduyun-duyunlah tukang jahit yang terkenal di Negara tersebut datang mencuba nasib. Masing-masing membawa rekaan yang terkini.

Akan tetapi Raja tetap tidak berpuas hati… Baginda menolak semua cadangan yang diberikan oleh kesemua tukang jahit yang  terkenal itu. Mereka pun kembali dengan perasaan yang sangat hampa.

Akhirnya berita raja inginkan baju baru telah sampai ke pengetahuan dua orang lelaki yang sangat bijak menipu. Mereka merasakan inilah masanya untuk mereka membuat duit. Mereka pun datang dan berjumpa Raja dan pembesarnya lalu menceritakan betapa hebatnya mereka menjahit..

Apabila mendengar kata-kata si penipu tadi .. raja pun memerintahkan agar baju tersebut segera di buat. Perbelanjaan untuk membuat baju tersebut sangatlah besar sehingga menggunakan khazanah Negara.

IMG_20150330_092515

Tidak lama kemudian..
baju tersebut telah siap dijahit. Raja pun membuka semua pakaiannya untuk mencuba pakaian yang baru.. sambil berpura-pura memakaikan raja pakaian tersebut.. kedua-dua penipu itu tidak berhenti-henti memuji betapa cantiknya pakaian baru raja itu.

Raja merasa sungguh gembira mendengar pujian itu.. walaupun baginda sendiiri tidak melihat pakaian yang dipakai olehnya lalu baginda Keluar dari bilik persalinan dengan perasaan bangga..

Para pembesar terkejut melihat Raja yang tidak mengenakan sebarang pakaian.Akan tetapi apabila melihat raja beria-ria memuji kecantikkan baju tersebut.. para pembesar ikut sama memuji. Apalagi.. raja semakin yakin dengan kecantikkan baju tersebut.

Raja melangkah keluar istana dengan penuh keyakinan.. Pada mulanya rakyat jelata amat terkejut melihat Raja mereka tidak berpakaian. Akan tetapi apabila mendengar para pembesar memuji-muji pakaian raja.. mereka pun turut serta memuji. Apalagi.. raja pun berjalan dengan penuh kesombongan..

Tiba-tiba ada seorang budak kecil menjerit..
“Raja tidak berpakaian”.. semua orang tersentak dengan kejujuran dan keberanian budak tersebut. Raja pun tersedar.. malu..lalu lari lintang pukang ke istana.

20150318070659

Apakah Pengajaran disebalik cerita ini??
Inilah kisah pemimpin yang suka diampu.. yang sukakan pujian yang mana pujian inilah yang akan membutakan mata mereka.. mereka tidak Nampak kelemahan.. mereka merasakan diri mereka sangat hebat. Mereka berbelanja besar  kadang kala diluar kemampuan mereka.
Perhatikanlah..

selalunya pemimpin yang gila puji akan dikelilingi oleh pengikut yang kaki ampu.. yang ingin menjaga periuk nasi sendiri. Semua masalah bawahan tidak akan sampai ke atas.. semuanya kena tapis dahulu.. mereka akan sampaikan yang manis-manis sahaja.. walaupun palsu belaka.

Pujian yang melampau juga akan menjadikan pemimpin tersebut tidak dapat melihat sisi gelap pada dirinya. Semuanya indah-indah belaka.. bila tersedar.. segalanya telahpun terlambat.

Pada hakikatnya.. masih ada para pemimpin yang belum lagi mendapat pengajaran daripada cerita ini. mereka masih lagi berada di awang-awangan.. belum lagi memijak dunia yang nyata.

Belajarlah dengan kejujuran kanak-kanak dari Kisah raja tanpa baju ini..yang mengeluarkan pendapat tanpa ada sebarang kepentingan.. !! Tapi biasalah.. risiko dia pastilah besar

Mutiara Sabah

Share the knowledge... Thanks for Sharing
1 2 3 4 5 6 7