Jadilah yang terbaik.

Jadilah yang terbaik

Jadilah yang terbaik

Manusia seringkali tidak berpuas hati..

dengan  segala kekurangan yang ada..

yang pasti..

segala apa yang kau inginkan..

belum tentu akan kau perolehi..

rama-rama pun harus jadi ulat dahulu..

sebelum menjadi rama-rama yang sangat indah..

marilah kita sama-sama berusaha

untuk menjadi lebih baik..

dari hari-hari yang sudah..

” Jika kamu memilih.. pilihlah yang terbaik

jika kamu dipilih.. jadilah yang terbaik”.

 

IMG_3135

Jadilah yang terbaik

 

Jadilah yang terbaik..

Ungkapan yang seringkali diucapkan.. jadilah yang terbaik.. bukan mudah sebenarnya untuk merealisasikan ungkapan tersebut.. tapi tak mustahil bukan untuk kita capai jika kita berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu.

 

Tajuk jadilah yang terbaik ini amat luas maknanya.. seluas angkasa raya.. seluas lautan yang tak bertepi.. dan tak mungkin kak sal huraikan satu persatu.. jadi kak sal cuma ambil satu tajuk yang kecil sahaja.. yang seringkali menyentuh kehidupan kita seharian..

 

11169467_10153017430094856_4157743198963751871_n

 

Ingin mendapatkan yang terbaik kena  jadi yang terbaik.

  1. Tentukan apa matlamat anda dan kejarlah impian anda.

Anda pasti ada cita-cita mahupun impian yang ingin anda capai pada masa hadapan. Jadi tetapkan matlamat anda sedari awal dan cuba buat yang terbaik untuk mengejar impian anda.

Misalnya jika anda seorang yang sangat mencintai bidang hiasan dalaman.. cuba cari ilmu dalam bidang tersebut.. buat bersungguh-sungguh sehingga anda menjadi pereka hiasan dalam yang professional.
           2.     Perlukan passion yang tinggi.

Melakukan sesuatu yang kita minati akan memberikan suatu perasaan.. iaitu perasaan passion yang tinggi terhadap apa yang kita lakukan.. ianya akan membuatkan hidup kita lebih seronok untuk dilalui…

masa yang kita peruntukkan untuk apa yang kita lakukan kadang-kadang berlalu tanpa kita sedari. ini juga secara tidak langsung akan membantu kita untuk menjadi yang terbaik dalam bidang yang kita inginkan itu.
         3.     Perlukan kesabaran yang tinggi.

Ini bermaksud.. kadang-kadang kita telah melakukan yang terbaik tapi masih juga belum mencapai matlamat yang telah kita tetapkan.

Jangan berputus asa.. pada masa lalu mungkin kita telah gagal.. tetapi pada masa hadapan belum tentu lagi.. jadi bersabarlah. cuba jadikan masa hadapan anda lebih baik dengan cara memperbaiki kehidupan anda pada masa kini.
        4.    Berdoalah bersungguh-sungguh.

Siapalah kita sebenarnya.. hanya hamba Allah yang lemah.. Hanya Allah sahaja yang akan memberikan kita kejayaan yang indah bila tiba masa yang paling sesuai untuk kita.

 Hanya Allah sahaja yang tahu adakah kita telah bersedia ataupun tidak. Setelah kita cuba untuk jadikan diri kita yang terbaik berdoalah bersungguh-sungguh.. mintalah yang terbaik untuk diri anda.
         5.   Bersikap terbuka.

Kadang-kadang kita sukar untuk menerima teguran.. kita seringkali merasakan diri kita di pihak yang benar.. padahal nyata-nyata kita yang salah. Bagaimana kita hendak jadi yang terbaik jika kita sukar ditegur apabila melakukan kesilapan.

Mulai dari sekarang cubalah bersikap terbuka.. untuk menerima kesalahan diri. Cuba jangan mudah emosi kerana jika anda terlalu mengikut perasaan anda.. ianya akan membuat wibawa anda menurun.

jadi kesimpulannya.. jika ingin mendapatkan yang terbaik..berusahalah terlebih dahulu untuk jadi yang terbaik… kerana pada saat-saat anda menyiapkan diri untuk menjadi yang lebih baik..pada masa yang sama Allah menyiapkan sesuatu yang terbaik untuk anda.. In shaa Allah.

Semoga Semua sahabat-sahabat ku yang terbaik ini akan diberikan sesuatu yang terbaik dari Allah.. Aamiin.. In Shaa Allah.

 

 

 

 

 

 

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing