perjalanan ini..

Perjalanan ini..

Perjalanan ini.. entah..

kita tak tahu bila kita akan sampai..?

 Perjalanan ini.. membuat kita cemas..

bilakah ianya akan berakhir..?

Perjalanan ini..

penamatnya adalah sebuah kejayaan ataupun kegagalan..?

 

img_9946

 

Hari pertama kita disini.. agenda utama kita adalah untuk menuju ke tempat perjuangan..  dunia ini adalah tempat perjuangan  yang telah  dirutinkan untuk diri kita.. sejak kita dilahirkan sehinggalah kita kembali kepada Nya. 

Walaupun agak bermalasan untuk memulai perjalanan ini..  namun, kita kena gagahkan juga.. kita tidak mempunyai pilihan lain selain meneruskan perjalanan yang terbentang di hadapan mata.  Bukan mudah memotivasikan diri untuk melakukan sebarang aktiviti .. apalagi jika ianya dilakukan tanpa kita ketahui di mana penghujungnya…

 

Perjalanan ini ..

umpama perjalanan hidup. Di mana .. di awal kehidupan kita , kita tidak tahu ke arah mana tempat yang akan kita tuju. langkahan demi langkahan yang kita lakukan bakal membawa kita ke suatu destinasi yang baru.  Kemudiannya kita akan bertemu dengan insan-insan lain.. insan-insan yang akan memberikan corak dan warna-warni dalam kehidupan kita.

Dengan insan-insan yang kita temui ini..  kita akan bertanyakan sedikit informasi tentang banyak perkara. Di sini.. banyak perkara-perkara baru yang akan kita pelajari. Ketika kita telah mengetahui  banyak perkara tentang tujuan perjalanan ini.. kita akan mula menanyakan tentang bagaimana cara untuk menuju ke jalan itu?

Kita akan bertanya dan bertanya berulangkali kepada orang-orang yang kita temui.. ianya untuk memastikan langkah-langkah akhir kita adalah langkah yang benar. Berbekalkan sedikit kekuatan dalam melayari peta kehidupan yang hendak dijelajahi.. agar perjalanan tidak tersasar jauh.. agar kita tahu jalan mana nak dilalui. Menambahkan lagi keasyikkan perjalanan ini.

Semua orang akan melalui detik-detik ini.. Wajah-wajah ceria dan duka, suara-suara riang dan sedih mengiringi perjalanan saat ini sungguh memberikan motivasi yang tertinggi ..  di mana pengakhirannya…??.Entah.. Kita gagahi juga menelusuri perjalanan ini..

 

Perjalanan ini..

 

 Selama melalui perjalanan yang mencabar hati dan minda ini.. banyak pertanyaan-pertanyaan awal yang tiada jawapan yang pasti. Ada yang menanyakan “kemanakah arah tujuan kita?”  , “Berapakah masa yang diambil untuk sampai di sana?” dan banyak lagi soalan-soalan yang sedang menari-nari diminda. Tarian minda yang seringkali membuat jiwa kita kacau.. 

Sebenarnya semua pertanyaan ini adalah sukar untuk dijawab kerana si penanya dan yang ditanya tidak mempunyai sebarang jawapan yang pasti. Ah! Betapa sukar untuk diterangkan…

 Keraguan mulai menghinggapi mereka-mereka yang melalui perjalanan ini. Keraguan mulai berbintik-bintik di hati mereka dan sedar tak sedar ianya sudah merebak perlahan-lahan pada diri yang lelah.

Kenapa ini berlaku?

Kerana walaupun sudah jauh berjalan.. kaki pun terasa sangat lenguh, lutut sendi juga terasa sakit.. namun masih  belum lagi mendekati tujuan.

 Apabila bertemu dengan insan-insan lain dalam melewati perjalanan ini.. banyak konflik yang akan terjadi.. sama ada ianya baik mahupun tidak berapa elok.. itulah hiasan yang terpaksa kita tempuh.

Siapalah kita untuk memilih-milih apa yang kita kehendaki. Namun konflik itulah nanti yang akan menentukan simpang mana yang layak kita selusuri nanti.

 

kadangkala kita akan mengeluh di saat langkahan kaki sudah menunjukkan kelelahan yang nyata.. masih bertanya dan bertanya .. untuk memastikan hala tujuan akhir kita. Apakah yang harus dilakukan?.. apakah harus kita melangkah terus dan mencuba untuk bertahan atau berhenti sahaja di sini..?

 

Perjalanan ini.. sampai bila??..

kita akan cuba menikmati setiap langkah-langkah.. dan berharap agar kita akan selamat sampai ke destinasi yang hendak kita tuju dan tidak akan disesatkan dengan sesuatu yang menjadikan kita terlupa tujuan asal kita yang utama..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing