Musuh Dalam selimut

Musuh dalam selimut.

Musuh dalam selimut.

Pernahkah anda merasainya?.. bagaimana rasanya apabila anda ditikam dari belakang 

apabila  anda mengenali orang tersebut.. orang yang anda percayai dan sayangi . Pasti pernah bukan! kalau tak berkali-kali .. pasti pernah walaupun sekali. Itulah dia mush dalam selimut!

Bagaimana pula jika kita tidak mengenali orang yang menikam kita dari belakang? mengkritik dan ingin menjatuhkan  kita tanpa mengenali kita. Hanya kerana cemburu melihat kejayaan orang lain. Pelikkan.. tetapi benar. Itulah dunia sekarang…
13726855_1041579512587239_9148558622846817026_n

musuh dalam selimut

 

Sebenarnya memang telah menjadi lumrah jika kita menghadapi situasi seperti ini.. kerana kita bukanlah hidup di dalam masyarakat malaikat. Kita hidup di dalam dunia .. aku.. aku dan kau.. kau. Masyarakat yang lebih mementingkan diri.. dan untuk berjaya mereka sanggup melakukan apa-apa sahaja untuk mencapai matlamat mereka.

 

Jika ini berlaku.. kita pasti sedikit sebanyak akan terkena tempias atas perbuatan khianat itu. perasaan takut mula menyelubungi hidup kita. Kita mungkin akan serik untuk mempercayai orang lain lagi. kebahagian juga akan terjejas .. malah lebih buruk lagi jika potensi diri kita turut pudar… Jadi .. berhati-hatilah dengan golongan musuh dalam selimut ini..
IMG_9703

musuh dalam selimut

 

sedarlah.. bangunlah sahabatku..

Jangan berikan kemenangan kepada mereka.. Jika kita asyik mengenangkan nasib kita yang malang.. kita telah membenarkan mereka merosakkan hidup kita berkali-kali. Stop!! jauhkan diri kita dari mereka. Tetapkan satu jarak yang jauh. Yang penting jaga hati kita… jaga kelakuan kita .. jaga hubungan baik sesama makhluk dan yang terpenting jaga hubungan kita dengan Allah.

sahabatku..

inilah realiti kehidupan yang akan kita tempuhi.. soalnya sekarang bagaimana kita cuba untuk memanfaatkannya untuk kita mencapai kejayaan.. daripada kesedihan itu.. kita jadikan kebahagiaan. bolehkan!! cuba besarkan cita-cita kita.. ya cita-cita yang besar boleh mengecilkan kritikkan dan pengkhianatan itu. Cubalah..
IMG_9704

musuh dalam selimut

sahabatku..

Jangan fobia dengan pengkhianatan yang pernah kita alamai.. jangan juga risau dengan pengkhianatan yang bakal datang. Tetapi.. mulai sekarang binalah cita-cita yang besar agar cita-cita yang besar itu mampu memperkecilkan semua itu. Be strong..

Sahabatku..

Ketahuilah.. orang yang menikam kita dari belakang ( musuh dalam selimut ) sebenarnya seorang yang penakut dan tidak mempunyai keyakinan diri untuk bertarung secara bersemuka. Orang ini akan sentiasa menyalak-nyalak dan mengacau kita.

Anggap sajalah kritikkan yang tidak adil yang dia lemparkan kepada kita seperti satu pujian yang tidak rasmi. usaha liciknya untuk menjatuhkan kita mungkin bakal menjatuhkan dirinya sendiri ke dalam lubang yang dia gali sendiri..

Kita..

Kitakan ada Allah. Teruskan berusaha, berdoa, bertawakal dan bersabar.. In shaa Allah kemenangan bakal berpihak kepada kita. Sayang sahabat semua..

Share the knowledge... Thanks for Sharing