Bila nak bermula?

Bila nak bermula ?

soalan itulah yang seringkali lahir di kotak fikiran kita sehingga kita sendiri pun tidak tahu bila nak bermula. Bila kita melihat ramai yang memulakan perniagaan secara online mahupun offline.. kita pun merasakan kita telahpun bersedia untuk memulakan perniagaan. Akan tetapi bila fikir-fikir balik.. takut pula. Apa yang menghalang anda untuk melangkahkan kaki ke dunia bisnes ini?

 

1455033_969020739843117_4143198167975502693_n

Bila nak bermula ?

 

Halangan terbesar yang seringkali di hadapi apabila kita’ bila nak bermula ‘ ialah perasaan  takut pada pesaing. Takut jika produk atau perkhidmatan kita tak dapat menyaingi pesaing. Takut jika orang tidak mahu membeli produk kita jika dibandingkan dengan pesaing.

Adakah anda terfikir yang pesaing anda  itu terlalu sempurna sehingga tiada ruang untuk anda bertapak? jika ya.. cuba cari cara pemasaran yang berbeza.. lain daripada mereka

sebagai pengguna dan juga bakal peniaga ..

anda pasti pernah menggunakan perkhidmatan ataupun membeli barangan daripada syarikat-syarikat yang besar ini. Kadang-kadang perkhidmatan mereka tidaklah sesempurna mana.

Di sinilah perlunya kita menunjukkan skill kita.. personal touch. Memang kita tidak dapat bersaing dari segi modal, produk dan lain-lain lagi.. tetapi dari segi personal touch mungkin ada sedikit harapan.

kedai salpearl (4)

Bila nak bermula ?

 

Bila Nak bermula ?

Soalan lain yang seringkali dipersoalkan ialah ” saya tak tahu apa yang perlu saya lakukan”..?

Di sini yang paling penting.. jangan percaya pada mitos yang anda seharusnya menyediakan perkhidmatan mahupun produk yang sama kepada semua golongan. sebagai contoh jika anda ingin memulakan perniagaan pakaian.. niche kan.

kenal pasti aspek mana yang bakal memenuhi citarasa  golongan tertentu. Tak perlu target untuk semua orang. Nanti anda sendiri yang penat. Buat market research terlebih dahulu sebelum memulakan sesuatu perniagaan.

 

Seterusnya..

ada yang takut jika rugi dalam perniaagaan dan kehilangan modal.

Sebenarnya memulakan perniagaan bukannya bermakna merisikokan seluruh hidup kita. Start small .. untuk permulaan lebihkan masa bekerja dan cuba kurangkan kos.

Cubalah bisnes online yang memerlukan modal yang sedikit. Tak perlu sewa kedai dan menggajikan pekerja. Apabila kewangan semakin stabil barulah besarkan sedikit saiz perniagaan anda. Tapi ingat peraturan penting ini “never take risk more than you can afford to lose”.

accessories handphone (1)

Bila nak bermula ?

 

Masalah lain yang timbul ialah ..

adakah saya mempunyai masa??

Jangan jadikan tiada masa sebagai satu alasan .. jika anda tiada masa yang banyak dalam hidup seharian anda.. cubalah cari masa walaupun sedikit. 7 jam seminggu pun tak mengapa. Jika penat bekerja seharian.. cuba tidur awal dan bangun awal pagi. Jika anda benar-benar ingin memulakan perniagaan walaupun secara sambilan.. make time and throw yourself into it.

 

Sebenarnya tidak rugi jika anda mencuba.. jangan terlalu risaukan risiko yang bakal anda hadapi. manalah tahu anda akan Berjaya.. siapa tahu????..

Jadi.. Bila nak bermula ?

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing