Jadilah tukang kebun cinta

Jadilah tukang kebun cinta

 

Kala cinta mu bertandang

Hidupku terasa lapang

Suasana malam yang hening

Terasa sungguh bening…

 

Kala cinta mu bersemi

Mewarnai hidup ku ini

Duniaku semakin berseri

Dengan kasih yang kau beri

Sungguh-sungguh ku hargai

 

Kala cinta ini semakin subur

Hari-hari yang ku lalui penuh syukur

Harta benda bukannya pengukur

Bagi menilai cinta yang kau tabur

Sungguh-sungguh ku bersyukur

 

Kala cinta ini memancarkan seri

Janganlah ianya kau bawa pergi

Kerana aku tak sanggup menyendiri

Melalui hari-hari sepi

 izmah.

Berbicara tentang rindu dan cinta..

manusia tidak dapat lari darinya. Ya.. rindu dan cinta terletak di dalam hati.. tapi mestilah rindu dan cinta yang ‘BAIK’. Cintakan ALLAH dan cinta seseorang kerana Allah SWT hakikatnya tidak terpisahkan.

Namun ramai yang hanya tahu mengungkapkan “Aku menyintaimu kerana Allah”. Hakikatnya hanya pada ungkapan.. tetapi tidak pada tindakan dan juga perlakuan.
330823_10151293994581855_1685978766_o

Jadilah tukang kebun cinta

 

Pernahkah anda terfikir untuk menjadi seorang tukang kebun cinta yang rajin dan setia? jika tidak.. apakata mulakannya hari ini.. Jadilah tukang kebun cinta..

Cuba umpamakan rumah tangga kita seperti kebun yang harus dijaga, disirami dan dibaja. Tapi harus di ingat.. amat mudah untuk memiliki sebuah kebun berbanding menjaga kebun itu agar sentiasa subur.. dan tidak dirosakkan oleh haiwan perosak.

 

Langkah yang utama..

Untuk menjadi tukang kebun cinta  adalah menjaga kesuburan kebun cinta kita dengan berusaha membahagiakan pasangan kita kerana jika pasangan kita merasa bahagia.. kebahagiaan itu pasti akan terpalit kepada kita juga.

 Berbagai cara yang boleh kita lakukan.. jangan ketandusan idea.. percayalah jika hati kita mula melakukan sesuatu yang kreatif.. akan timbul pelbagai inovasi dengan sendirinya..
Abang dan Mah

Jadilah tukang kebun cinta

 

Selain itu..

jika ingin menjadi tukang kebun cinta yang Berjaya.. berusahalah untuk menjaga perasaan kita sendiri terlebih dahulu… cerialah. Insya-Allah keceriaan itu akan lebih memudahkan lagi kita menjaga perasaan pasangan kita. Hindarilah rasa benci, marah.. dan lain-lain perasaan negatif yang lain.

Tetapi sebagai manusia biasa..

perasaan-perasaan seperti ini pasti akan bertandang juga.. bermujahadahlah.. jangan biarkan ianya bertandang terlalu lama.. ia umpama racun perosak yang bakal memusnahkan kebun cinta kita. Jadilah tukang kebun  cinta yang kreatif!!!

Dah ada idea bagaimana nak menjadi tukang kebun cinta yang Berjaya???.. apakata anda sirami kebun cinta anda dengan perasaan kasih sayang..

budayakan kehidupan seharian dengan memberikan senyuman.. ucapkanlah salam selalu.. dan sering mencium tangan pasangan kita  ketika bertemu dan berpisah. Anggaplah senyuman itu umpama air, salam itu umpama Baja dan mencium tangan pasangan kita umpama cahaya.. Jika ini sentiasa kita lakukan, ianya pasti akan menyuburkan kebun cinta kita. cubalah!!

12342389_917504501661408_3337726557686141079_n

Jadilah tukang kebun cinta

Banyak lagi cara-cara yang harus dipelajari untuk menjadi tukang kebun cinta yang baik.. nanti kita akan bincangkan di coretan yang lain.

Cuma..

 jangan mudah berputus asa jika ditimpa sebarang masalah.. kerana dalam berumah tangga pasti ada kesusahan tapi ada juga kesenangan… ada kepahitan tapi kemanisan juga banyak. Kita bersusah-susah pun .. kita dijanjikan pahala… Baiti Jannati.

Di mana lagi syurga di dunia kalau bukan di dalam rumah tangga kita sendiri.

 

 

 

 

 

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing