Jenis-jenis rantai dan ukurannya.

Jenis-jenis rantai dan ukurannya.

 

12439241_930273810384477_6132631380825772428_n

Jenis-jenis rantai dan ukurannya.

 

Pelbagai jenis Rantai.

 

Sebelum ini kak sal pernah menyentuh tentang pentingnya work board ataupun beards board yang digunakan untuk lebih memudahkan kita menyusun beads sebelum kerja-kerja merangkai dimulakan.

Petak-petak kecil yang terletak di tengah-tengah work board itu adalah untuk meletakkan manik-manik, logam-logam aksesori tambahan, kristal mahupun mutiara yang akan digunakan.
Biasanya work board ini digunakan untuk memudahkan kita merangkai rantai mahupun gelang yang dipesan oleh pelanggan dengan meletakkan kesemua bahan-bahan yang ingin kita gunakan mengikut design yang telah kita pilih.

saluran-saluran dalam yang melengkung dilengkapi dengan nombor-nombor ukuran di bahagian tepi adalah untuk kita menentukan jenis-jenis rantai dan ukurannya  yang ditempah oleh pelanggan kita.

IMG_20150305_100622

Jenis-jenis rantai yang terdapat di salpearl

 

Jenis-jenis rantai.

Di sini kak sal akan memperkenalkan jenis-jenis rantai yang biasa digunakan dan ditempah di kedai salpearl  iaitu, collar, rope/lariat, coker, princess, Opera-length dan juga matinee.

Bentuk-bentuknya juga adalah pelbagai.. ada yang berangkai-rangkai, ada yang seutas sahaja, ada yang menggunakan buah rantai sebagai perhiasan, ada yang kelihatan elegan.. ada juga yang bergaya etnik.

 

IMG_0588

Rantai mutiara Sabah jenis collar

 

Collar.

Ukuran panjang rantai jenis collar biasanya 30-33 sm / 12-13 inci. Biasanya terdiri daripada beberapa rangkaian dan ianya terletak di tengah-tengah leher.

Gaya ini sangat terkenal pada zaman Victoria.

 

DSC_0330

Rantai mutiara Sabah jenis coker

 

Coker (Choker).

Ukuran panjang rantai jenis coker lazimnya 35-40 sm / 14-16 inci. Coker merupakan rantai dan gaya paling klasik dari semua jenis rantai.

Biasanya terdiri daripada rantai tunggal. Panjang rantai coker biasanya tepat berada di atas tulang pangkal leher.

 

DSC_0325

Rantai mutiara Sabah jenis Princess

 

Princess.

Panjang rantai jenis princess adalah 43-49 sm / 17-19 inci. Rantai jenis ini adalah yang paling popular dan diminati.

Rantai jenis ini sangat sesuai bila digantungi loket.

 

DSC_0359

Rantai mutiara Sabah jenis Rope atau lariat

 

Rope atau Lariat.

Panjang jenis rantai rope ini adalah 115sm / 45 inci. Ukuran terpanjang dari semua jenis rantai.

Boleh dipasang pengancing di tempat yang tersembunyi agar rantai boleh diubah menjadi gelang ataupun menjadi rantai berangkai.

 

DSC_0350

Rantai mutiara Sabah jenis matinee

 

Matinee.

Panjang rantai jenis matinee ialah 50 -60 sm / 20-24 inci.

Lebih panjang daripada rantai princess.

 

DSC_0332

Rantai mutiara Sabah jenis Opera-length

 

Opera-length.

Panjang rantai jenis Opera-length ialah 70-85 sm / 28-30 inci.

Dikenali sebagai rantai tunggal dan akan menimbulkan kesan keanggunan. Juga boleh menjadi coker yang elegan jika dilipat dua.

Keemua jenis rantai di atas menggunakan pengancing (claps) di belakang leher, kecuali kalung jenis rope dan opera-length.

Namun jika ingin bercadang untuk membuat rantai rope dan sekali-sekala boleh diubah menjadi rantai coker, maka perlulah memasang claps.

Claps pula perlulah dipilih  yang bersesuaikan dengan panjang pendek seutas rantai  ataupun berat .. ringan beads yang digunakan untuk merangkai rantai.

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing