Perjuangan yang kita tempuh.

Perjuangan yang kita tempuh.

Sahabat ku..

Perjuangan yang kita tempuh

Walaupun susah..

Jangan sekali-kali beralah

Walaupun payah..

Jangan sesekali mengalah

 

Sahabat ku..

Perjalanan hidup ini

Walaupun sukar..

Jangan sekali-kali mundur

 

Sahabat ku…

Perjuangan yang kita tempuh..

Memang tidak mudah

Itulah jalan mujahadah

Memang penuh onak dan duri

Itulah jalan bagi orang yang diuji

Memang penuh dengan cabaran

Itulah ujian meningkatkan keimanan

 

Sahabat ku..

Jangan putus asa..

Kerana..semua kesusahan..

Kerana.. semua kesukaran..

Kerana..semua kepayahan..

Kerana..semua kerumitan..

Untuk menuju kejayaan

Untuk menggapai impian

Sangat tinggi nilainya

Tak terhitung harganya

Bagi diri kita..

 

Perjuangan yang kita tempuh.

 

Sekali lagi diri ini terpanggil untuk meluahkan apa yang aku rasakan di sini.. semoga apa yang aku coretkan ini dapat sedikit sebanyak menguatkan jiwamu yang kini sedang bergelora dalam menghadapi ujian dari NYA. Dengan menulis ..aku dapat katakan dari rasa hatiku yang sebenar..

10440812_897510333660825_8219281354693298897_n

Perjuangan yang kita tempuh

Sahabatku..

Memang ujian yang melanda ini agak berat.. tapi fikirkanlah.. setiap musibah itu sebagai didikan dari Allah.

Jika kita merasa keluh kesah, itu adalah perkara yang normal.. kita hanya manusia biasa.

Tapi.. kesedihan itu jangan dibiarkan terlalu lama bertandang. Nanti diri sendiri yang akan binasa. Cubalah bangkit kembali.. sahabat ku..

Sahabat ku..

Cuba tanamkan perasaan .. Allah yang menentukan segalanya. Hanya Dia yang boleh membolak-balik hati manusia.. Setiap peristiwa itu pasti ada hikmahnya..

Ini hanyalah sekadar cubitan daripadaNya yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang.. yang mana adalah jauh lebih baik daripada belaian kasih sayang seorang musuh.!!. seperti gunting dalam lipatan.

Memang benar sahabatku..

“Berani kerana benar, takut kerana salah.”.. Tapi kini ramai orang melakukan.. berani kerana salah.. dan ada pula yang takut walaupun  benar!.Macam pelikkan. Tapi itulah dunia sekarang. Dunia yang semakin berubah. Tapi biarlah.. asal kita jangan berubah.

IMG_0127

perjuangan yang kita tempuh.

Sahabat..

Sebaik-baiknya.. belalah dirimu.. jika kau telah tidak mampu menghadapinya.. tapi pastikan dalam usaha membela diri, kita jangan mencarik maruah orang lain.. nanti diri kita pun sama seperti dia..

Kebenaran haruslah ditegakkan dengan cara yang benar. Jangan pilih jalan yang salah untuk menegakkan kebenaran… ianya sama seperti air najis tidak akan boleh mensucikan najis.

Sahabat..

Cuba bayangkan.. hidup kita ini umpama menaiki sebuah kenderaan yang mana kita sendirilah yang menjadi pemandunya.. Stereng kehidupan ini mesti kita yang memegangnya.. jangan sekali-kali kita serahkan pada orang lain… agar jelas arah tuju dan destinasi tempat yang nak dituju.

Dalam mengawal stereng kehidupan.. kita mesti yakin. Jangan sekejap ke ke kanan dan sekejap ke kiri.. sekejap ke sana dan sekejap ke sini.. nanti akan berasa lesu dan letih… akibatnya nanti pelanggaran akan terjadi.. dan kita pasti tidak sampai ke destinasi yang hendak kita pergi..

Sahabat..

Ujian ini bukanlah penamat kepada jalan yang hendak kita tuju… Jalan itu masih jauh lagi. peluang untuk Berjaya masih  terbuka luas… seluas maya.

Ingatlah ini.. kejayaan itu bukannya kita akan kecapi bila tiba di penghujung jalan.. Tapi kita akan mula merasakannya di sepanjang jalan.. sedikit demi sedikit  diselang seli dengan dugaan.

Malah.. dalam langkah pertama kita telah merasakan kejayaan itu.. “berjaya memulakan langkah”.hihihi…

IMG_4044

Perjuangan yang kita tempuh

Sahabat..

 Malah aku yakin .. selepas peristiwa ini kau dan aku akan lebih gigih lagi. Jangan risau.. jika ada yang tidak suka melihat kita berjaya..

Percayalah,  pasti masih ada juga yang insan yang menyayangi kita.. yang akan mendidik dan membimbing kita.. dan bukannya menghukum dan menjatuhkan..

Sahabat..

ketika menulis bait-bait kata ini.. harapanku  agar kau dapat menghayatinya.. cuba resapkan dalam hati mu.. Bila ada ujian berat yang melanda.. di situ nanti ada kejayaan yang menanti.

Kejayaan yang indah. Percayalah.. dengan usaha dan susah payah kita memburu kejayaan itu..maka makin besarlah peluang untuk kita kecapinya. Jangan berputus asa..

                 “Semakin Payah …. Semakin Indah “

 

 

 

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Nota #TanyaIK live 1

Nota #TanyaIK live 1

Jom tambah ilmu dengan sifu Ik.

Ini hanyalah nota ringkas daripada sesi jom live Nota #TanyaIK live 1

Bagaimana hendak meningkatkan keyakinan diri.

 

12105738_889945814417277_1779478790258806886_nQ : Bagaimana nak tambahkan like di facebook?

A : Engagement.. berinteraksi dua hala bersama followers kita iaitu mereka yang join facebook  kita. Cuba kongsikan artikel , kongsikan tentang apa-apa sahaja tentang industri kita.

 Apabila  followers kita yang sedia ada suka dengan apa yang kita kongsikan, secara tidak lansung mereka akan  like, share, dan komen apa sahaja yang kita tulis selagi ianya memberi manfaat kepada mereka.

Jika ada interaksi dengan  mereka dan mereka akan like, share dan komen maka, akan lagi ramai  kawan mereka yang akan melihat produk mahupun perkhidmatan kita.

Dengan cara ini akan dapat meningkatkan lagi keyakinan orang ramai terhadap kita. Kena anggap facebook sebagai tempat untuk bersosial dan bukannya menjual. Apabila orang sudah yakin dengan kita, lagi mudah kita nak menjual produk atau perkhidmatan kita.

 

Q :Bagaimana hendak hilangkan perasaan malu?

A: Untuk kurangkan perasaan malu.. kena tingkatkan keyakinan diri . Malu biar        bertempat kalau berniaga jangan malu kerana macam mana nak berniaga jika malu. Jika malu tidak bertempat yang paling untung adalah pesaing kita.

 

Q : Tips murah rezeki

A: memberi kucing terbiar (stray cat) makan. cuba amalkan. cuba jadi pencinta kucing.

 

Bagaimana hendak meningkatkan keyakinan diri?

 

  •  practice makes perfect  – Usaha banyak kali, cuba banyak kali, practice banyak kali. Pada mula-mula memang selalunya gagal, tapi cuba lagi. Jika kita gagal setelah berusaha pun tidak mengapa kerana itulah sebahagian daripada pengajaran dalam hidup kita.
  •  Tingkatkan ilmu dalam bidang apa yang anda hendak ceburi. Cuba cari ilmu dalam bidang tersebut . Kena kenal dan cinta bidang apa yang anda hendak ceburi. Lagi banyak ilmu lagi bagus.
  • Mendapat sokongan orang sekeliling kita.. bersama orang-orang yang positif. Orang yg memberikan keyakinan. contohnya bila kita rasa putus asa.. orang-orang ini yang akan berikan sokongan kepada kita. Betapa pentingnya kawan yang betul kepada kita yang memberikan kata-kata positif kepada kita.cuba cari kawan-kawan yang positif.

 

http://www.openedu.com.my atau hubungi 03-77292277.

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Jom Shopping.

Jom Shopping.

1378594_627964657340036_8492221796149309695_n

Jom Shopping.

 

 

Berita baik untuk semua pencinta pearl!!

Salpearl akan mengadakan “ONLINE SALE” pada hari ini SEHINGGA 10/10/2015

Jom .. datanglah bertandang ke shopping cart salpearl hari ini …ada bermacam-macam aksesori yang akan dijual dengan harga yang sangat menarik.

Jangan terlepas peluang keemasan ini!!!

 

ANTARA AKSESORI YANG AKAN DIJUAL DENGAN HARGA RUNTUH PADA HARI INI IALAH :

 

11998853_662624223874079_1508883081718075648_n

Tasbih eksklusif salpearl

 

Tasbih eksklusif..

Tasbih eksklusif ini menggunakan Kristal china jenis roda yang sederhana besar.

Dihiasi dengan mutiara  jenis beras serta aksesori finding yang sesuai.

Harga asal : RM 15.00

Harga sale : RM 12.00

 

 

 

 

 

IMG_1096

pin tudung mutiara sabah

Pin Tudung.

Pelbagai jenis dan reka bentuk pin tudung mutiara Sabah.. hand made dan Limited edition.

Menggunakan pelbagai jenis mutiara seperti mutiara potato. mutiara beras dan mutiara jagung.

Harga asal : RM 15.00

Harga sale : RM 12.00

 

 

 

 

11228498_664757013660800_9038166406918005828_n

Kerongsang eksklusif mutiara Sabah

Kerongsang mutiara Sabah yang boleh ditempah dengan meletakkan huruf satu atau dua huruf nama anda. Lebih kelihatan eksklusif. menggunakan pelbagai jenis mutiara.

Harga asal : RM 48.00.

Harga sale : RM 43.00.

 

 

                                                           

                                                            UNTUK MAKLUMAT LANJUT..

                                Silalah bertandang ke teratak shopping cart kami di

                                 www.salpearl.com/cart

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing

Jadilah seorang sahabat yang baik.

Jadilah seorang sahabat yang baik.

 

Teman..

Hidup ini penuh dugaan

Jangan hanyut dengan pujian

Hidup ini penuh cubaan

Jangan hanyut dengan kemewahan

Hidup ini penuh rintangan

Jangan hanyut dengan keindahan

 

Teman..

Berwaspadalah..

Kadang-kadang

Teman yang rapat

Barangkali musuh yang ketat

Kadang-kadang

Rakan kita berjuang

Dialah yang menikam dari belakang

 

Teman..

Berwaspadalah..

Kadang-kadang

Orang yang kita cintai

Barangkali individu yang dibenci

Kadang-kadang

Sahabat yang dipercayai

Dialah yang akan mengkhianati

 

Teman..

Berwaspadalah…

Sebelum kita jauh tersasar

Sebelum kita jatuh tersungkur

Sebelum kita jauh terjerumus

Sebelum segala-galanya tak terurus

 

Teman..

Berikanlah kepercayaan berpada-pada

Jangan beri segala-gala

Berikanlah kepercayaan seadanya

Jangan beri semuanya

 

Teman..

Aku bukan dia

Dia bukan aku

Berwaspadalah…

 

Ah..

begitulah realitinya dunia. Bukan mudah mencari sahabat yang setia, sayang, dan jujur pada kita. Dalam ramai-ramai.. boleh dibilang dengan jari.. itupun dah dikira bernasib baik. Memang agak sukar.. seperti mencari seekor gagak berwarna putih.

Tapi..

pernahkah kita terfikir petua yang selalu orang bijak pandai katakan, jadilah seorang sahabat yang baik terlebih dahulu.. pasti kita akan  berjumpa dengan seorang sahabat yang baik.. bukan mencari sahabat yang baik baru kita akan berubah jadi baik.

12030290_887491764662682_5809905543031896635_o

Jadilah seorang sahabat yang baik.

sahabatku..

Dalam bersahabat ini.. haruslah sentiasa berwaspada…kerana di dalam kehidupan kita seharian.. akan wujud orang -orang sebegitu untuk menguji kita.

Ada seseorang yang kita anggap sahabat baik kita.. rupanya seorang insan yang pandai bermuka-muka. Lalu kita berikan setimbun kepercayaan dan amanah kepadanya

Berhati-hatilah.. sahabat ku,  kita mungkin telahpun memberikannya senjata yang paling tajam untuk menikam kita dari belakang.

Sahabatku..

Berhati-hatilah dalam memberi kasih.. pada sahabat kita.. Dengan senyuman paling manis, pujian yang melangit tinggi dan simpatinya melimpah ruah.. sehingga kita tidak boleh mengatakan tidak.

Walaupun kadang-kadang karenahnya itu telah jauh melanggar hak peribadi kita.. jarakkanlah diri. Jika tidak.. anda pasti akan dieksploitasi dan dimanipulasi berkali-kali.

sahabatku..

Apakah yang  dimaksudkan jarakkanlah diri bukannya untuk memutuskan tali silaturahim. Cuma letakkan satu jarak yang lebih jauh sedikit daripada sebelumnya antara diri anda dengan si dia. Agar diri kita tak terluka dan dia tidak pula membenci.

12029566_886153628129829_1968118346076425945_o

Jadilah seorang sahabat yang baik.

Sahabat ku,

Dalam persahabatan ini.. kita kena tahu membezakan antara kelemahan dengan kejahatan.

Kelemahan.. semua orang memilikinya. Saya punya kelemahan.. anda punya kelemahan.. sahabat kita pun punya kelemahan.

Tiada siapa pun yang sempurna. Kadang-kadang kita akan berhadapan dengan sifat marah, rajuk dan lain-lain lagi.

Yang ini kita kena hadapi sebagai seorang sahabat. Kasih sayang kita kepada sahabat kita tidak akan membuat kita buta untuk melihat kelemahannya dan menerimanya seadanya.

Apa yang boleh kita buat .. hanyalah bersabar sahaja dengan karenahnya.. sebagaimana dia akan bersabar dengan karenah kita. kelemahan sahabat kita kalaupun tidak dapat diatasi.. akan lebih mudah jika kita dapat menerimanya dengan redha

12087991_886594178085774_1452886023782307270_n

Jadilah seorang sahabat yang baik.

.

Kejahatan pula .. berhati-hatilah apabila berhadapan dengan sahabat seperti ini..

Dia pandai merancang menggunakan anda, melaga-lagakan anda, mensabotaj anda dan yang paling malang bila dia memijak anda untuk melonjakkan dirinya sendiri. Yang ini bukannya satu kelemahan.. ini adalah satu kesalahan.

Sahabat ku..

Berdoalah kita agar kita dijauhkan dengan insan-insan sebegini. Kita tidak digalakkan untuk membenci.. tapi jangan pula biarkan diri dipijak berkali-kali. Hidup sebenarnya terlalu singkat untuk membenci.. tapi hidup juga terlalu singkat untuk dinafikan hak kebahagian oleh insan sebegini..

Sahabat ku..

Dalam menjaga perhubungan persahabatan.. selalulah menjaga syariatNya.. Biarlah hukum halal, haram, makruh, harus dan sunnat menjadi rujukan bila bertembung dengan sebarang masalah. Biarlah iman menjadi pengikat antara dua hati.. umpama simen yang melekatkan batu bata.

12115835_886283088116883_8736851277379655120_n

Jom ..

kita betulkan niat kita dalam membina persahabatan.. Apabila kita merasai kebaikkan sahabat kita.. bersyukurlah dan bajailah ia dengan kasih sayang, kejujuran dan kesetiaan.

Apabila kita melihat kelemahan dia.. percayalah..itulah ujian untuk kita mengukuhkan lagi persahabatan itu.. terimalah dia seadanya.. dan apabila melihat kejahatannya.. jarakkan diri.. untuk lebih mudah bagi kita menggelakkan sengketa.

“Sebarkan Bahagia”

Share the knowledge... Thanks for Sharing