Di sini perjalanan ku bermula

Di sini perjalanan ku bermula

 

IMG_0103

Rantai mutiara jenis rice pearl

 

Apabila bertemu dengan seseorang yang baru ingin mengenali diri ini, seringkali pertanyaan  yang akan muncul adalah
Bagaimana perniagaan ini bermula.?

Untuk pengetahuan semua.. saya memulakan proses mempelajari cara-cara membuat aksesori ini apabila saya mengikuti suami bertugas di negeri Sabah. Saya juga telah memilih bahan utama dalam projek saya pada waktu itu adalah Mutiara.

 

Saya ingat lagi pada waktu itu.. demam Kristal Swarovski telah melanda . ramai yang ingin memilikinya, namun saya tetapkan pendirian untuk menggunakan mutiara juga ketika itu.. kerana bagi saya mutiara adalah satu permata yang sangat unik dan hanya satu-satunya permata yang dihasilkan daripada benda hidup iaitu kerang.

 

Untuk menjayakan projek saya itu, saya telahpun berusaha mencari buku-buku rujukan yang boleh djadikan bahan rujukan kerana pada waktu itu saya memang tidak mempunyai kemahiran langsung untuk membuat aksesori wanita berasaskan mutiara.

 

IMG_0146

Buku rujukan dalam bahasa cina

saya pun memulakan proses mencari buku rujukkan .. tapi sangat menghampakan. Dari satu kedai ke kedai yang lain.. saya tidak mendapat satu pun buku yang boleh membantu saya.

Akhirnya saya ternampak ada satu kedai buku .. Di sana ada terdapat banyak buku-buku rujukkan. Akan tetapi semua buku-buku tersebut  menggunakan bahasa cina.

 

Oleh kerana saya tidak mempunyai sebarang pilihan ..saya terpaksa juga membeli buku tersebut walaupun saya tidak mengetahui sebutir perkataan pun yang tertulis di dalamnya. Sebagai alternatif, saya hanya melihat contoh-contoh gambar yang terpampang.
IMG_0115

Subang Mutiara

 

saya masih ingat lagi…

projek pertama saya pada waktu itu adalah membuat subang mutiara. Ya! saya rasa membuat subang mutiaralah yang paling mudah pada saya seorang yang tidak pernah membuat aksesori.

 

 

Pada mulanya, agak kekok juga memegang tools yang biasa digunakan untuk  membuat aksesori. Tools tersebut terdiri daripada playar round nose, playar flat nose dan juga cutter.

 

 

 Pada ketika itu,

Untuk membuat sepasang subang mutiara kelihatan amat mudah akan tetapi secara praktikalnya memang susah.. apalagi apabila kita belajar sendiri tanpa ada seorang guru pembimbing.

 

Banyak juga eye pin dan juga head pin yang rosak kerana sukarnya membuat lubang bentuk loop yang sempurna. Orang seringkali berkata “practice makes perfect.”.. begitu juga diri ini…saya tidak berputus asa walaupun saya sememangnya Zero Knowledge dalam bidang pembuatan aksesori .Namun, saya melakukannya lagi dan lagi..

 

IMG_0347

Walaupun kini..

sudah 7 tahun saya menceburi bidang ini membuat aksesori daripada mutiara..  saya masih merasakan yang saya masih lagi belajar. banyak sangat yang perlu dipelajari..

 

Pesan ku..
 Bagi yang ingin menceburkan diri dalam apa-apa pun bidang.. belajarlah mengenali bidang yang ingin anda ceburi, jangan cepat berputus asa… dan jangan juga cepat berpuas hati.. cabarlah diri dan minda untuk lebih berdaya saing.

 

“jika anda berani untuk berubah.. anda mungkin akan Berjaya.. jika anda tidak tidak mahu berubah.. anda pasti akan berada ditakuk yang sama..”
Share the knowledge... Thanks for Sharing