They are made with love

They are made with love

 

Dia pertama kali datang ke kedai ketika mengikuti suaminya bertugas di Malaysia. Dia berasal dari Indonesia. seorang wanita yang yang cantik, lembut dan cara percakapannya yang cukup teratur menampakkan dia seorang yang berpendidikkan.

 

Pada kali pertama kunjungannya, dia membeli bermacam-macam aksesori yang diperbuat daripada mutiara untuk dibuat buah tangan kepada keluarganya. Dia begitu teruja. memilih dan membelek satu persatu.

 

Dia katakan yang dia suka sangat pearl dan koleksi mutiara yang terdapat di kedai salpearl sangat menarik.. They are made with love itulah yang dia gelarkan..

 

brooch mutiara 15

They are made with love

Sebenarnya.. .

Memang betul. Jika kita dah mengenali dan memiliki mutiara dan menyimpannya seperti sesuatu barang yang berharga .. mutiara itu akan sebati dalam diri kita.

 

Jika ingin kemana-mana seperti tidak lengkap perhiasan kita jika tidak memakainya Walaupun hanya satu.. sekadar brooch sahaja pun sudah memadai.

 

Sebelum dia berangkat pulang dia sempat menempah seutas rantai untuk hadiah harijadi anaknya yang ke 19 tahun dan ingin mengambilnya rantai tersebut keesokkan harinya. Biasanya setiap tempahan aku akan meminta tempoh selama 3 hari.

 

Namun, masa yang agak suntuk untuk dia berada di Malaysia membuatkan aku bersetuju. Idea kena cepat.. design kena buat.. aku tidak boleh mengecewakan pelanggan yang meletakkan seribu harapan kepada ku.

 

Sebenarnya banyak benda yang perlu difikirkan jika ingin membuat seutas rantai.. bukan hanya mengambil sebutir mutiara dan terus memasukkannya ke Segulung tali atau Seurat benang. Banyak faktor-faktor lain yang berkait rapat yang perlu difikirkan.

 

20150318105403

Antaranya ialah umur si pemakai, warna pearl yang dia sukai, jenis rantai, digunakan untuk majlis-majlis tertentu atau hanya dipakai selalu.

 

Jika umur si pemakai masih lagi muda sudah tentu dia inginkan sesuatu yang trendy dan kelihatan simple.

Jika semua ini diambil kira, semuanya akan menjadi lebih mudah untuk memulakan sebarang projek tempahan.

 

Akhirnya aku pun memulakan kerja-kerja ku. Membuat seutas rantai yang Nampak elegan sesuai untuk dia gunakan untuk sambutan harijadinya.

 

 Keesokkan Harinya, seperti yang telah dijanjikan, Dia datang untuk melihat hasil tempahannya semalam. Berdebar juga hati ini setiap kali pelanggan ingin melihat hasilnya. Takut juga jika ianya tidak seperti yang mereka inginkan.

 

Aku pun menunjukkan hasilnya.. “i’m had not seen anything more lovely than that strand of pearl.. i’m speechless. These pearl have an aura about them that I have never seen before. Maybe one reason is because
“THEY ARE MADE WITH LOVE.”

Huhuhu…Aku lagilah speechless..

Share the knowledge... Thanks for Sharing