Apa itu Coin Pearls?

Apa itu Coin Pearls?

IMG_0302

Brooch ..coin pearl

Apa itu Coin Pearls?
Pernahkah anda melihat mutiara yang leper dan dan kelihatan pelik sedikit daripada pearl yang lain kerana biasa pearl akan berbentuk bulat, lonjong ataupun bujur.

 

Jika ya.. itu adalah coin Pearl. Biasanya Coin Pearl berbentuk duit syiling ataupun butang. Biasanya besar coin Pearl seperti syiling 10 sen dan ada yang lebih besar seperti syiling 20 sen .

 

Coin Pearl adalah Cultured Pearl dan biasanya diternak di kawasan air tawar, sungai, tasik dan juga empangan kecil. Seperti pearl yang lain..

 

Coin pearl juga diperbuat daripada Nucleus, biasanya penternak pearl akan memasukkan sepotong nucleus yang diambil daripada kerang yang terpilih  ke dalam bekas yang diperbuat daripada shell.

 

kemudian memasukkannya ke dalam kerang. Proses ini akan mengambil masa sekitar 2 tahun untuk menjadikannya coin pearl yang cantik.

 

Screenshot_2015-03-31-20-39-37 (2)

Rantai Coin Pearl Salpearl.com

 Untuk mendapatkan coin pearl yang cantik memerlukan kepakaran semasa menentukan masa yang sesuai untuk mengeluarkan pearl tersebut daripada mussel pearl.

 

Jika terlalu awal nacre akan kelihatan terlalu nipis dan membentuk coin pearl yang tidak cantik. Akan tetapi jika terlalu lambat, coin pearl akan membesar dan tidak mengikut bentuk yang diinginkan.

 

Apabila berminat untuk membeli  mutiara jenis coin pearl, perhatikan dahulu kualiti pearl tersebut. Jika anda melihat mutiara coin pearl itu terlalu tipis, ini bermakna mutiara tersebut dikeluarkan terlalu awal dan mungkin mudah calar.

 

Kualiti yang baik untuk mutiara coin pearl adalah bentuknya kelihatan cantik, tidak terlalu tipis atau tebal sederhana sahaja, permukaan yang halus apabila disentuh dan tidak kasar serta berukuran 12mm. Akan tetapi untuk mendapatkan kualiti seperti ini, pasti susah dan harga pun boleh tahan mahal.

 

Mutiara bentuk coin ini sangat sesuai untuk dibuat gelang, rantai dan juga subang kerana bentuknya yang agak unik dan menarik. Akan tetapi mutiara ini agak sukar ditemui di pasaran sebab itulah harga mutiara jenis coin ini boleh mencecah ribuan ringgit.

 

semoga catatan ini akan sedikit sebanyak membantu mereka yang sukakan mutiara sebagai barang perhiasan mereka.

 

 

Share the knowledge... Thanks for Sharing